Някога в съдържанието на хляба не са присъствали други съставки освен вода, сол и брашно. Днес на опаковката в супермаркетите откриваме и набухватели, консерванти и пр. Тези добавки все повече отдалечават хляба като храна, присъща и полезна за човека, а това е бедствие. Такава е диагнозата, която Албена Даскалова, собственик на „АБ Клас“ и бутиковите брашна „Бабината питка“, поставя на хляба, който масово се предлага в търговската мрежа. Преди години тя напуска лекарския кабинет, за да се посвети на производството на чисто зърно и чисто брашно. С годините това се превръща в кауза

„Да съхраня качеството на земята, която отглеждам, и брашното, което произвеждам беше и е също толкова важно, колкото и да съхраня паметта и заветите на хората, от които наследих любовта към тези блага.“

Колаж от изображения свързани с производстово на брашно и хляб

Така се ражда и марката „Бабината питка“, чийто производствен цикъл е затворен – от зърното до брашното.

Чистото брашно значи чиста съвест

Ние дължим на себе си и на децата си качествен хляб, категорична е Албена Даскалова.

От медицината до мелницата – това е гигантска трансформация. Какво ви накара да промените живота си толкова драстично?

Медицината ми даде много. Вярвам, че е приложима във всички сфери на живота и накъдето и да те отвее вятърът, знанията, получени в тази сфера, остават приложими. Ето за пример производството на брашно. Аз много добре знам как се отразява консумацията на ГМО. Всички подобрители, голяма част от консервантите и химиите, които ежедневно поглъщаме, са в основата на болното ни население.

Когато започнах да се занимавам със земеделие, исках да променя всичко това. Даде ми се шанс чрез брашното. Само то достига до крайния потребител. Искам да им предоставя чиста храна. Или както обичаме да казваме ние: „чисто брашно – чиста съвест“.

Обичам медицината, но земеделието е моето призвание. Усещането, че отглеждаш нещо с обществено значение от едни малко семенце е невероятно. Земята ме зарежда!

Вие сте медицинско лице. Как бихте оценили състоянието на хляба, който се предлага масово в търговската мрежа?

Болна тема! Изключително глобален проблем. Някога в съдържанието на хляба не са присъствали други съставки освен вода, сол и брашно. В миналото пекарите работели на две смени заради дългия, но естествен път на ферментацията на печивата с квас. Днес на опаковката в супермаркетите откриваме ред други съставки, набухватели, консерванти и пр. Тези добавки все повече отдалечават хляба като храна, присъща и полезна за човека. А огромен брой пекарни произвеждат хляб за 40 минути – от замесването на тестото до изпичането му. Наричам този процес

изкушаващо бедствие

Изкушаващо, защото е източник на бърза печалба. Изкушаващо, защото ароматът от така приготвените печива примамливо подканва към първа стъпка от редицата проблеми, които трайно можем да си причиним. И бедствие, защото масово хората се поддават на изкушението.

Днес редица заболявания са приписвани незаслужено на употребата на пшеница. Истината е, че зърното като биологичен продукт не нанася никакви щети на организма. Напротив! Редица съвременни, порочни практики на производители са в основата на лошата репутация, която го преследва днес. В нейното зърно се съдържат жизнено важни за човешкия организъм вещества, минерални соли, макроелементи и витамини, което позволява то да бъде консумирано ежедневно. Пълнозърнестият вариант на брашното е най-здравословната пшенична храна като комплекс, защото е достатъчна като храна и енергия самостоятелно.

От какво лечение има нужда хлябът ни?

Хлебопроизводителите трябва да се обърнат към минало, за да се погрижат за бъдещето. Производителите на брашно – също. Нашата дейност е огромна отговорност и трябва да се върши с този умисъл. Хлябът е основен поминък и това няма да се промени. Сигурна съм, че огромна част от производители, било то на хляб или брашно, не хранят близките си със собствено производство. Тях питайте защо… Ние консумираме само нашето брашно. Знаете ли, че у дома изяждаме огромно количество тестени изделия! Меся с квас и се чувстваме прекрасно и във форма. Случвало ми се е да консумирам тестени изделия и хляб навън. Няма да описвам резултата. Ще кажа само, че вече не го правя. Вярвам, наистина вярвам, че

колаж от две изображения - житно поле и домашен хляб

никой не е по-голям от хляба

Ще научим този урок по трудния начин, дано не е с цената на здравето ни!

Какво значи едно брашно да е чисто и как се постига това?

Ние сме производител от зърното до брашното. Сами засяваме и отглеждаме културите за всички видове брашно. По този начин контролираме и всички процеси. Възприели сме нетрадиционен модел за отглеждане на културите, който има предимства както за вас, така и за плодородието и качествата на земята.

Нашата пшеница е отгледана по технология, изключително щадяща както почвата, така и самата култура. При отглеждането ѝ химичните препарати са сведени до абсолютен минимум. За растителната защита ние от „АБ Клас“ залагаме на биологични препарати, включващи бактерии за почвено плодородие като алтернатива на химичните торове. За защита на пшеницата от болести отново сме заложили на бактерии, които имат лечебни за растението свойства. Плевелите, вредни за културата, но полезни за почвеното плодородие, остават на полето до момента, в който започнат да вредят. Отстраняването им е навременно и без агресивни препарати. След това се засяват култури за естествено зелено торене. Част от ползите в тази технология са, че запазва живота на всички полезни насекоми, не само на пчелите, и така допринася за запазване на цялото екоравновесие.

Все по-често потребителите търсят вкус „като от едно време“ и това се превърна в печеливша маркетингова стратегия, но откъде всъщност минава пътят на хляба с вкус като от едно време?

Разбираемо! Кой не поглежда с носталгия назад във времето, когато хлябът ухаеше просто на хляб, а пекарните изкарваха онзи топъл хляб с дебела кора, който беше замесен с жива закваска и качествено брашно. И аз търся това. И съм благодарна, че успях да го постигна. Темата е дълга, но ще кажа само едно – мили хора, необходими са ви

само вода, качествено брашно и сол, за да получите онзи запомнящ се вкус

Направете го!

колаж от изображения бяло брашно фебрика за брашно домашен типов хляб

Могат ли традиция и модерност да битуват заедно при производството на брашно и как се случва това във вашата мелница?

Вярваме в традициите, предадени ни от поколенията и спазваме обредите от старите алманаси, но не отричаме и новите технологии. Напротив! Иновациите в това отношение позволяват на производителя да подобри качеството на продукта. И аз продължавам да се чудя защо е нужно вместо да вървим напред и да съчетаваме минало и бъдеще в полза на качеството, ние упорито гледаме да превърнем всичко в химично съединение.

Бутиков, освен всичко друго, значи и продукт, който носи послание. Какво е посланието на брашната „Бабината питка“?

Обичайте себе си и всичко, което ви заобикаля! Правете всичко с умисъл и любов към здравето – на вас и ближните ви. Най-вече хляба!

Кой е Вашият любим хляб?

Моят любим хляб съдържа някое от брашната на „Бабината питка“ и най-често комбинация от тях, квас, сол и вода. Понякога добавям и различни семена и подправки. Но най-любимият ми хляб е споделеният!

Така и ще завърша. Приготвяйте храната си с подбрани и чисти продукти и я споделяйте с любимите си хора!

* Статията е създадена за „Бабината питка“.