Фондация “Mate Kitchen”, с която сме посветени на борбата с разхищението на храна, разработихме ценни съвети за дезинфекцията на хранителните продукти и кухненските площи в условията на разпространение на COVID-19. Освен тези съвети на сайта на “Mate Kitchen” може да откриете и полезни идеи за икономично готвене и рецепти с остатъците от хладилника, готови седмични менюта за цялото семейство, бюджетен калкулатор и видео рецепти за домашно приготвена храна.

Кухненските повърхности

Всички кухненски плотове и работни повърхности трябва да бъдат третирани с препарати, които имат контактно време минимум 60 секунди. Ако ползвате най-обикновени дезинфекциращи препарати, просто ги оставете за по-дълго върху повърхността. След като прецените, че е преминало достатъчно време, избърсвайте винаги с кухненска хартия, а не с парцал или гъба.

Препоръчително е да ползвате един и същи плот, на който да слагате продуктите, донесени от магазина, и да не ги слагате на произволни места в кухнята.

След като измиете и преопаковате продуктите след пазар, задължително дезинфекцирайте още веднъж повърхността.

Дъските за рязане

Никога не режете на една и съща дъска сурови и термично обработени зеленчуци,  месо и риба. След всеки продукт, който режете на дъската, я измивайте и дезинфекцирайте добре, за да избегнете разпространението на различни по тип микроорганизми и патогени.

За личната хигиена

  • Задължително след като се върнете от пазар, първо измийте ръцете си по предписание, след което задължително сменете дрехите и ползвайте домакинска/кухненска престилка.
  • По желание може да се ползват ръкавици при миенето на плодовете и зеленчуците.
  • Плодовете е хубаво да се изкисват в студена вода поне за 2-3 часа, след което ябълките и цитрусовите плодове задължително да се измиват с гъбичка и препарат. Премахвайте кората, където е възможно.
  • Накисвайте зеленчуците за 2-3 часа в студена вода, смесена с малко оцет. Оцетът представлява един от най-добрите дезинфектанти за плодове и зеленчуци, защото се отличава със силни антиоксидантни свойства, които убиват вредните бактерии от повърхността на продуктите.
  • Листните зеленчуци се киснат във вода и след това обилно се изплакват.
  • Яйцата задължително се измиват с хлорен разтвор или друг подобен препарат.
  • В момента е добре дори пакетираните продукти да се дезинфекцират отвън, преди да се приберат в шкафове при други продукти или кухненски пособия