Качественият нож трябва да бъде направен от стомана и хром. Острието трябва да бъде гладко, най-добре – ковано, казва Гордън Рамзи.

За да работите лесно с него, ножът не трябва да бъде много тежък. И обърнете внимание на ъгъла на заточване. От него зависи дали ножът ще реже.

Не оставяйте храната да изсъхне по острието. За да са винаги чисти, докато готвите, най-подходящо е да поставяте ножовете на равна повърхност. И с влажна кърпа внимателно да почистите първо едната, а после и другата страна на острието.

Когато режете месо, пиле или риба, измийте добре с препарат и гореща вода. Ако само го изплакнете в хладка вода, повечето от бактериите ще останат. Ако по ножа е попаднала и някаква мазнина, хладката вода ще я втвърди.

Почиствайте добре и дръжката. Най-добре е тя да бъде направена от пластмаса или метал. Дървото е по-нетрайно, когато става въпрос за често миене.

Съхранявайте ножове в специално направени за целта кутии, дървени блокчета – поставки, на магнитен държач. Може и в текстилни джобове с отделни места за всеки нож, но те не са много удобни за ежедневно използване.