Сладникавият спанак присъства на масата ни все по-често, целогодишно, във вид и форма каквито въображението ни роди. Продължаваме да го съчетаваме с кисело мляко и сирене, което не е най-доброто от гледна точка на усвояването на желязото от него, но се научихме да го ядем и суров.

Модите в кулинарията не винаги идват с положителен знак, но случаят със спанака е друг, защото той е и вкусен, и полезен. Ако вкусното и полезното са на мода, ние ще я подкрепим с две ръце и с колкото се може повече апетитни рецепти. И с някои интересни факти, които със сигурност ще ви бъде любопитно да прочетете.

Като това, че спанакът произхожда от… древна Персия. Не се знае нито кой, нито кога го е занесъл в Индия, но оттам растението стига до Китай през VII век, където и до днес спанакът е познат като „персийският зеленчук“. За сметка на това е известно, че в Европа той стига благодарение на сарацините. През 827 г. те го донасят в Сицилия, откъдето започва постепенното му разпространение на нашия континент през следващите векове.

Интересен факт е, че

сочните му зелени листа не са се използвали само за храна

През Средновековието зеленият пигмент, извличан от листата на спанака, бил използван като боя в рисуването. В този ред на мисли, модерното напоследък боядисване на великденски яйца с естествени багрила е добре забравена стара традиция от преди няколко века.

Боядисани великденски яйца със спанак

Великденският пост, впрочем, е една от причините спанакът да стане популярен на трапезата на европейците. Пролетта традиционно е период от годината, когато прясната храната е оскъдна. За спанака обаче климатът по това време е най-благоприятен и той се оказва спасението по време не религиозното ограничение.

Спасителен е и за ранените френски войници с кръвоизливи по време на Първата световна война. Възстановителният процес при тях включвал консумацията на вино, смесено със сок от спанак – заради неговите кръвосъсирващи свойства.  

Спаначена мания

САЩ полудяват по спанака покрай популярния комиксов герой „Попай“. Неговият създател Елзи Крислър Сегар всъщност бил вегетарианец. За да популяризира знанието за ползите от консумацията на зеленчуци, той решава да вдъхне необикновени сили на своя персонаж чрез спанака. Идеята му се оказва гениална. През 30-те години на миналия век консумацията на спанак в САЩ нараства с 33%. В Кристал Сити, Тексас, дори вдигат статуя на Попай Моряка през 1937 г. и до днес твърдят, че това е столицата на спанака. Всяка година през ноември там се организира тематичен фестивал.

Че тези листа не дават необикновени сили, се знае отдавна. Въпреки това ценните му хранителни качества са неоспорими. Той е отличен източник на витамин К, А, В2, В6, Е, С, магнезий, желязо, калций, калий, както и на диетични фибри. Половин чаша сготвен спанак осигурява 10% от дневните нужди на организма от желязо. Богат е и на фосфор, витамин В1, цинк. В него се съдържат от ценните омега-3 мастни киселини, както и куп други полезни микроелементи, които се грижат за здравето и тонуса ни.

Видимият и осезаем резултат от консумацията на спанак е гладка, мека и без дефекти кожа, по-добро зрение, по-здрави кости, по-силни мускули, кръвно налягане в здравословни граници. Редовната консумация на спанак предпазва от развитие на диабет и някои видове рак, както и от дегенеративни процеси по кожата, свързани с възрастта.  

Най-добрият спанак е пресният

Всичко за безценните качества на спанака е вярно с едно малко уточнение – ако се консумира пресен. След откъсването на листата, те са годни за консумация в рамките на 10-14 дни. С всеки ден обаче витамините и минералите в тях намаляват. На осмия ден те вече са наполовина. Затова, ако искате да съхраните спанака за по-дълго, замразяването е най-добрият вариант. Почистете, измийте и подсушете листата и ги замразете цели и сурови.

Между другото, суровият спанак ще ви даде най-много от ценните си витамини. Компромисен вариант е сваряването или краткото му задушаване. Интересен факт е, че сготвеният спанак има по-ниски нива на витамин С и фолиева киселина, но пък по-високи на витамин А и желязо в сравнение със суровия. Това дава известни възможности за кулинарни интерпретации спрямо търсения ефект.

И още нещо – той потиска глада и в същото време съдържа едва 23 калории на 100 г. Което донякъде обяснява и добрата форма на Попай.

Няколко вкусни идеи със суров или задушен спанак

Дюнер с моцарела и спанак, поднесен върху кръгла дървена дъска
Салата със спанак и портокал в чиния, снимана отгоре
Две чяши смути с авокадо, морков и спанак върху дървена дъска, снимани отпред

Под вегетариански дюнер много хора разбират стандартния дюнер, но без месо или пък с фалафели. Нашата домашна версия е далеч от тази представа. В арабската питка завиваме задушен спанак, пресни домати и моцарела. Получава се свежа и засищаща закуска, с която да се подкрепите, когато гладът настъпи, без да отивате в нездравословни крайности. В него няма нищо пържено или вредно, така че можете да го предложите и на децата.

В салатата със спанак и портокал има познати продукти – бейби спанак, сварен нахут, орехови ядки, но представени по нетрадиционен начин заради добавката от запечено сирене халуми и парченца портокал. Разбира се, трябва да има някакъв свързващ елемент между тези толкова различни съставки. В случая това е леко пикантен, но и сладникав дресинг, в който ще усетите нотки пресен джинджифил, омекотен от лъжица мед. За специален случай или просто така, за да се поглезите без повод. Трябва да умеем да си доставяме малки радости в ежедневието, нали!

Една чаша смути с авокадо, морков и спанак за закуска и буквално ще излетите. След тази бомба от витамини и минерали няма сила на света, която да ви спре да се справите с всички предизвикателства, които денят ви е подготвил. В него, освен авокадото, моркова и спанака, има и ябълка, лимон, пресен джинджифил, магданоз и ленено семе. Заедно те се грижат за доброто ви общо състояние и тонус, а за лененото семе и джинджифила стомахът ви ще е особено благодарен. Благодарение на зрялото авокадо смутито действа не само енергизиращо, но и засища.