Ден преди един от най-обичаните празници през декември – този, в който почитаме свети Николай, ви предлагаме няколко вкусни рецепти за вашата трапеза.

Според легендата, когато шестима братя светци си поделяли света, на св. Николай се паднали водите. И затова той притежавал силата да контролира морето, да спира ветровете или да усилва ураганите, когато се ядоса…

Затова Никулден е празник на рибарите, на пътешествениците, на моряците и на банкерите.

От 1992 г. се чества и като ден на град Бургас.

По традиция на Никулден българските рибари и моряци поставят край на есенно-зимния риболов, а последният улов се принася в жертва на светеца. Заедно със своите семейства, те участват в тържествена църковна литургия, след която се устройват общи празнични трапези, посветени на светеца.

На Никулден задължително се хапва риба.

И то най-добре – шаран. Според друга легенда именно с шаран свети Николай запушил пробитата си лодка и така се спасил от гибел.

Освен риба на никулденската трапеза трябва да има още специални, обредни хлябове и различни постни ястия – постни чушки, пълнени с ориз, сарми, царевица, зрял фасул. Обредният хляб едно време украсявали с фигура на риба, лодка или друг символичен образ, характеризиращ светеца.

И да знаете – масата не трябва да се вдига през целия ден.

Разбира се, през годините освен шаран, българинът слага и друга риба на празничната трапеза, според предпочитанията на семейството. Като цяло е добре тя да е с люспи.

Ако сте поканили гости, ще ви трябва първо някаква разядка. Защо не опитате тази – с пастет от пушена пъстърва? Сервира се, намазана върху препечени филийки и ще се хареса дори на децата.

Шаранът можете да приготвите в тесто – както си е по стар български обичай. Измийте го добре и почистете от люспите. За да не хвърчат навсякъде, сложете го в найлонов плик. На пазара вече се продават и специални „белачки“ за люспи. Ако пържите рибата, нарежете на парчета и накиснете в прясно мляко. Така ще отстраните миризмата на тиня, ако има такава. Ако е в тесто, просто измийте добре и почистете от люспите. И за да не губите време, ви предлагаме нашата специална майсторска рецепта.

Освен шаран можете да приготвите сом, пъстърва, сьомга.

Ако сте решили да готвите сом, може би е най-добре да го изпържите. За гарнитура сме избрали традиционната и любима на всички картофена салата. Другият вариант е да добавите задушени зеленчуци.

Сомът е изключително вкусна риба с крехко, мазно месо и деликатен, ненатрапчив аромат. В по-стари времена е изпълнявал ролята на пилешката супа – средство за борба с простудни заболявания. За дамите той е особено полезен, тъй като съдържащите се в него протеини и ценни вещества влияят благотворно върху състоянието на кожата и косата.

Пъстървата може да запечете цяла или да филетирате и да направите нещо много вкусно – с бадеми…

Сьомгата като цяло е доста лесна и бърза за приготвяне. Трябват ви буквално 5 минутки на скарата, за да бъде готова за консумация. Специалното в нашата рецепта е сосът, който й придава неповторим вкус и аромат.

За ценителите на рибената чорба препоръчваме нашата специална рецепта за Дунавска рибена чорба. За да направите рибена чорба със запомнящ се вкус, е нужно да комбинирате поне три вида риба. Едната от тях е желателно да е по-мазна, като сом или сьомга например. Така бульонът става силен, плътен и наситен. Старите рецептурници пък казват, че най-подходящите подправки за рибена чорба са мащерка, девесил, дафинов лист, естрагон, пресен копър.

Ако не обичате толкова риба, но искате на трапезата ви тя да присъства под някаква форма, ви препоръчваме тези чудни кюфтенца.

Никулден е семеен празник.

Каквото и да изберете, пригответе го с любов. Украсете масата и поканете гости.