Дали и какво да ям преди тренировка, е въпрос, който всеки започва да си задава, когато спортуването стане неразделна част от неговото ежедневие. В стремежа да свалят килограми бързо, много хора ограничават храненето, но често от незнание не го правят по правилния начин и в правилните моменти от деня.

Храненето преди тренировка осигурява на организма енергията и хранителните вещества, които са му необходими, за да извлече максимума от физическото натоварване.

Разбира се, твърде голямото количество и трудно смилаемите храни могат да предизвикат чувство на отпадналост и гадене. Освен това ще ни изпратят директно в тоалетната, което би възпрепятствало качествената тренировка. Въпреки че е добре мазнините да съставляват 20% от дневния калориен прием, те също не са подходящи преди тренировка, защото това ще се отрази зле на резултатите. В такъв случай

какво е препоръчително да ядем преди тренировка

В известна степен това зависи от типа тренировка, която планирате да направите. Ако е предимно кардио и може да продължи час или повече, заложете на повече качествени въглехидрати. Те ще ви дадат енергия, ще предотвратят катаболните процеси, които биха възникнали, ако тялото ви усети недостиг на калории. Ще подпомогнат синтеза на инсулин, който участва в процеса на изграждане на мускулна маса, когато тренирате тежко.

избягвайте прекалено много фибри преди тренировка

Под качествени въглехидрати се разбира сладък картоф, овес, елда, пълнозърнест хляб. Все пак, избягвайте консумацията на прекалено много фибри преди тренировка, защото могат да предизвикат истинско бедствие в стомаха.

При висока активност, преди да започне с разграждането на мазнините, тялото използва всички въглехидрати, складирани в мускулите и черния дроб под формата на гликоген. Ако обаче през по-голямата част от времето сте пасивни, тялото ви ще складира приетите въглехидрати под формата на мазнини.

Протеините също са задължителни преди тренировка. Това важи с особена сила, ако целта ви е покачването на мускулна маса. Те дават на организма аминокиселините, които са необходими за изграждането на мускула, особено след като е бил трениран. Приемът на протеин преди тренировка ви осигурява готови аминокиселини веднага щом завършите първата серия. Освен това той участва във възстановяването на мускулатурата след тежко натоварване. Добри варианти са суроватъчният протеин, яйчните белтъци, месото и рибата.

Мазнините не са препоръчителни

Разграждането на мазнините отнема време, така че ако ги консумирате преди да влезете в залата, те няма как да ви дадат необходимата енергия. Храната ще се задържи в стомаха ви по-дълго и дори може да причини дискомфорт, както и отпадналост, тъй като тялото ви ще използва енергия за разграждането й, вместо за качествена тренировка.

Скромна порция от здравословни, ненаситени мазнини е допустима преди тренировка. Лъжица фъстъчено масло, малко зехтин, половин авокадо или няколко маслини.

Тук не трябва да забравяме, че мазнините са неотменна част от диетата на всеки човек, включително и на атлетите. Набавяйте си ги от сурови ядки, семена, авокадо, студено пресовани масла и мазна риба. Мазнините спомагат за по-доброто усвояване на витамините. Важни са за доброто мозъчно здраве и поддържането на адекватни нива на есенциалните мастни киселини в тялото.

Какво да ядем след тренировка

Отново е препоръчително да наблегнете на белтъчините и въглехидратите вместо на мазнините. Те работят за изграждането на мускулна маса, подпомагат възстановяването и запълват енергийните запаси. Големите количества мазнини забавят храносмилателния процес и не им позволяват да си свършат работата. 

Максимумът мазнини, който можете да си позволите според целите, е лъжица фъстъчено масло или малко авокадо, които да помогнат в усвояването на останалите хранителни вещества.

Приема на мазнини запазете за вечерта, когато ще са необходими на тялото ви за синтеза на хормони.