Кирил Танев е сертифициран фитнес инструктор от Национална спортна академия „Васил Левски“ и Българска федерация по културизъм и фитнес. От 12 години се занимава задълбочено с диетично и спортно хранене, тренировки и суплементация. Изготвя индивидуални хранителни режими и индивидуални тренировъчни режими. Основен фокус в работата му е използването на изцяло натурални продукти, без употреба на хормони и други забранени препарати.

Г-н Танев, има ли такова нещо като универсална програма, универсално хранене, универсален режим за постигане на добра физическа форма?

Не бих казал. Аз се занимавам вече над 12 години с диетично и спортно хранене, тренировки и суплементация и от опита, който съм натрупал, мога да кажа, че има различни програми и различни методики, които работят добре и хора, които ги предпочитат. За универсалност не можем да говорим в никакъв случай, защото просто хората не са еднакви. Всеки намира онази програма, която пасва най-добре на неговия начин на живот, отношение към храната и т.н. Добрата форма изисква усилия, но превърнем ли я в насилие, нещата стават безсмислени, а и не смятам, че водят до желания резултат.

Може ли да се постигне и поддържа добра форма само със спорт или само с ограничения в храненето?

Двете са взаимосвързани и няма как да изключим което и да е от тях. От опит мога да кажа, че с глад не става. Не е рядкост за помощ към мен да се обърнат млади момичета, които са се подложили на безумни гладувания, диети със сокове и ябълки и т.н., забили са метаболизма си до дъното и живеят на 500 калории на ден, като имате предвид, че биологично са им нужни около 2000, и въпреки това ефект няма. Първо се налага да забързаме метаболизма и да накараме тялото да работи правилно и след това вече да стигнем и до съответното физическо натоварване.  

Има ли значение кога се храним? Масово схващане е, че въглехидрати не трябва да се консумират след 16 часа, а вечерното хранене трябва да е най-късно до 18 часа

Разбира се, че има значение, но структурата на храненията се определя според вашето време, според това кога ставате, кога тренирате, кога сте активни и кога заспивате. Няма правило, в което сутрин да се вкарват въглехидратите, вечер да не се яде след 5, 6, 7 ч. Това са митове. Храната, в частност мазнините и въглехидратите, са енергия, т.е. подават се, когато тялото има нужда от тях. Ако вие до обяд сте абсолютно неактивни и „по правило“ се претрупате с въглехидрати, а след обяд започвате интензивна работа, след това тренировка, домакинство и т.н., а отрежете източника на енергия… Получава се обратният ефект и всичко, което сте изяли сутринта, се натрупва като мазнини, а точно когато ви трябва енергия, вие не разполагате с гориво и тялото започва да си я „създава“, като разгражда мускулна тъкан. Затова времето на прием на определените храни зависи от вашето ежедневие.

Вие на какво залагате в програмите, които изготвяте за своите клиенти?

Привърженик съм на балансираното хранене, в което основна роля играят белтъчините, които присъстват във всяко едно от дневните хранения. За въглехидратите съм изработил специална система от време на прием и вид. Съществува страхотна фобия от тях, но ако се приемат правилните въглехидрати, в правилното време, резултатите са повече енергия и тонус, липса на глад, оптимизиране на метаболизма и сваляне на тегло. Ако целта е покачване на мускулна маса, тя е максимално чиста, без задържане на излишна вода и покачване на телесните мазнини. На мазнините не съм голям привърженик и обикновено отделям за тях около 20-30% от дневния калориен прием.

Обикновено препоръчвам хранене в интервали на 3-4 часа, не държа да се спазват точни часове, но не препоръчвам и да се гладува повече от 4 часа, както и да се приемат малки хранения на всеки 20-30 минути.

Моите методи са доста рестриктивни, аз залагам на простите изчистени хранения, тренировки с голям обем, минимум излизания от режима.

Това звучи доста ангажиращо.

Да, и затова ви казах, че има различни методики и диети, както и хората имат различни очаквания. Моята препоръка е първо да се запознаете с метода на треньора, който сте си избрали и ако считате, че той пасва най-добре на вашите разбирания, начин на живот и вкусове, да се спрете на него.

Ако сте човек, който обича разнообразна, вкусна храна, с много подправки, държите на рецептите и на красотата в храненето, вероятно моите режими не са подходящи за вас. Ако предпочитате леки аеробни тренировки тип канго, power plate, табата и т.н., също моите тренировъчни методи няма да ви допаднат. Затова, запознайте се добре с това, което предлага всеки треньор и изберете най-доброто за вас!

Т.нар. мръсно хранене част ли е от Вашата програма?

Да, но тук трябва да отбележа, че кога и какво мръсно хранене да направите, преценявам строго индивидуално за всеки клиент. Това зависи най-вече от резултатите, които постигаме, от формата му, от това как се чувства. Мръсното хранене не е безразборно. Важно е какво ще включим – дали ще е сладко, солено, мазно и т.н. Важно е и кога ще направим това хранене – дали ще е след тежка тренировка, в коя част на деня ще е, дали ще е в почивен ден или в ден с тренировка. Факторите са много, но при всички случаи винаги им опции да се вкара нещо вкусно, без да нарушим диетата. 

Две снимки на Кирил Танев с ластици

Същите ли са принципите и по отношение на тренировките?

При тренировките от огромно значение е целта. Ако при храненето са важни количествата и времето на прием, като храните са подобни за покачване на мускулна маса и отслабване, тук принципите са коренно различни. Ако целта е сваляне на тегло, покачване на мускулна маса, подобряване на издръжливостта, представяне в даден вид спорт, просто тренировки за здраве и тонус и т.н., методите са абсолютно различни.

Общото обаче във всички програми е прогресът, т.е. всеки месец или всеки етап от програмата представлява надграждане! Всеки месец правя тренировките по – тежки от предния, като разбира се за това използвам различни техники. Важно е по колко и кога да се повишава натоварването, важно е и кога да се „отпусне газта“, за да се избегнат претренирването, травмите, преумората. Тренировките, които препоръчвам са за фитнес или у дома с тежести, ластици, кардио уреди и тнт. Не правя тренировки тип табата, кросфит, аеробика и тнт. Залагам на класическите фитнес упражнения.

Критичен сте към използването на изкуствените добавки и хормони…

Да, категорично, и това важи както за поддържането на собствената ми физическа форма, така и при работата с моите клиенти. Смятам, че в основата на резултатите трябва да са правилното хранене и правилната тренировка. Добавките затова се наричат добавки, защото те са финалния щрих към картинката и в никакъв случай не са задължителни. Има и нещо друго – като намесим хормони отвън, тялото започва да работи по съвсем друг начин. Самото възстановяване и тренировки са много по-различни и не следват естествения ритъм на организма. Излизането от цикъл пък често е съпроводено от хормонален дисбаланс и влошено психическо и физическо състояние. Това, от своя страна, води до по-лоши резултати в този период.