Март е точното време да обявим началото на традиционното предвеликденско издирване на най-добрата рецепта за козунак. Изискванията, които поставяме през празничния хляб, са много. Той трябва да е достатъчно сладък, но и да бухне и да е въздушен, да е на конци, да остане мек и на следващия ден, да има апетитна коричка, но и да е добре изпечен отвътре, по възможност неговото приготвяне да не ни отнеме цял един ден и да не се налага кухнята да се превръща в сауна.

Много от вас са имали неблагополучия и са готови да се откажат да издирват рецептата с главно „Р“ и изобщо да правят козуначени проби. Изчакайте, дайте шанс на вкусните домашни печива и тази година! Знаете, че всички рецепти на Mate Kitchen са изпробвани, а в рецептите ни за козунак и козуначени вкуснотии се кълнем.

Ние също минахме по пътя на пробите и грешките, преди да се доберем до нашата първа рецепта за козунак. Изнамерихме я от много стара кулинарна книга, издадена през 30-те години на ХХ век. Тя беше за внушително количество козунаци и се приготвяше с 10 кг брашно и десетки яйца. Адаптирахме я и преизчислихме продуктите за домашно месене с 1 кг брашно. Получи се великолепно кадифено тесто, с което се работи лесно, без да се удря в плота и без да се налага в стаята да се поддържа непоносимо висока температура.   

Козунак и други великденски проби

Ако все още не сте открили своята рецепта за перфектен козунак, опитайте нашата. Трябва да втасва на топличко, но не и в стаята да е горещо като в сауна. Обикновено му трябват около два часа, за да може тестото да утрои обема си в случай че месите при нормална стайна температура. Повторното втасване отнема максимум час. Старите майстори казват, че добре направеният козунак се къса на конци дори ден, след като е бил изпечен. Това значи да се пече на по-ниска температура, за да може да се изпече бавно и равномерно, а не да изгори отвън, а отвътре да е суров. Ако следвате това правило, успехът ви е гарантиран.

Домашен козунак заснет отгоре и аранжиран с орехи и локум
Козуначено руло с мармалад, нарязано на филийки, снимано отпред
Козуначени кифлички с локум в панер, снимани отпред

Същото тесто можете да ползвате, за да направите руло с мармалад, шоколад или каквото друго желаете, както и за козуначени кифлички. За кифличките е препоръчително да замесите половин доза тесто. Стават много и рискувате една част от тях да превтасат, защото няма да успеете да ги изпечете навреме.

В случай че искате да направите козунак за по-кратко време, може да опитате нашия лесен козунак с кисело мляко. С него втасването става във фурната на ниска температура, което значително ускорява процеса.

Основен фактор за успеха е количеството захар. Ако е прекалено много, това затруднява втасването. Затова е по-уместно тестото да е не толкова сладко и да компенсирате, като добавите в него локум или стафиди и поръсите отгоре щедро със захар или намажете на финала със захарен сироп. Имайте това предвид.

Лесен козунак с кисело мляко, нарязан на филийки, снимано отгоре
Усукани сладки гевречета, подредени върху дървена дъска, снимани отстрани

Не толкова сладки, но особено апетитни за закуска са сладките гевречета. Всички продукти за тях се сипват при брашното и директно се меси. Не трябва предварителна подготовка, активиране на маята, отделно разбиване на яйцата и млякото и т.н. Това всъщност са ритуали, които отказват много хора от месенето, така че се надяваме с тази рецепта да спечелим поне няколко кулинарни песимисти на страната на домашно приготвените печива.

Козунакът след Великден

Сега, когато сме на вълна проби, домът се изпълва с примамлив аромат и козунакът свършва още докато е топъл. Само че… На Великден изобилието на масата отново е на преден план и остава много неизяден козунак. Колкото и вълшебна да е рецептата, след два дни той вече не е мек и примамлив. Какво да правим с него? Това е въпросът, който си задаваме всяка година. Е, имаме няколко вкусни отговора и на него.

Първият от тях са хрупкавите козуначени филийки на фурна. Обичаме да ги правим само за да видим ефекта, който предизвикват у всеки, който ги опита. В началото всички са скептични заради комбинацията от козунак, масло и черен пипер. Първо опитват с неприкрито недоверие и дори страх, но само секунда след първата хапка вече искат още.

Козуначени филийки на фурна
Парче сладкиш със стар козунак, поднесено с кафе, снимано отстрани
великденска козуначена торта заснета в близък кадър и декорирана с пресни плодове

Комбинацията от козунак и крем карамел в един десерт също ни е любима. За тази рецепта няма значение дали във вашия стар козунак има стафиди, дали е руло с шоколад или мармалад, кифлички и т.н. Всичко върши работа. Самата рецепта е много проста – мляко, яйца, захар и козунак. Карамелизирате захарта, редите отгоре нарязания козунак, заливате със смес като за крем карамел. След това печете на водна баня. Можете да „съживите“ по този начин и стар кекс или пък изсъхнали кроасани.

Ако искате нещо по-така, опитайте козуначена торта. С нея празникът за небцето и стомаха продължава. Кремът е на основата на крема сирене плюс добавка от течен шоколад, за да замажете отстрани. Става лесно, стяга за няколко часа в хладилника и върви чудесно с голяма чаша капучино. Приготвите ли веднъж тази козуначена торта, вече няма да се чудите какво да правите с останалия неизяден козунак.