Вдъхновяваща любовна история между уиски и кафе е втората бутилка от специалната лимитирана серия уиски The Macallan Harmony Collection. Този път тя идва с продължението Inspired by Intense Arabica.

Новото сингъл малц уиски на шотландската дестилерия The Macallan е вдъхновено от необятния свят на кафето и Етиопия, смятана за неговото родно място. Там и до ден-днешен се произвежда единствено и само арабика, и то с най-високо качество.

Плътният, наситен аромат на кафеените зърна е това, което вдъхновява мастър дистилъра Стивън Бремнър и екип от петима кафе експерти да създадат уиски, което комбинира по неповторим начин фини нотки еспресо, тирамису, тъмен шоколад и стафиди.

Любовна история между уиски и кафе

„Когато го поднесете към носа си, ще усетите деликатни нюанси на тирамису, капучино, джинджифилови бисквити, стафиди, бадеми, сладък дъб и ванилия. Докоснат ли небцето, те се трансформират в еспресо, тъмен шоколад и стафиди. Нотките тирамису се връщат отново, усеща се и къпина, ванилия, бразилски орех. Финалът е с дъх на кафе, но балансиран и сладък“, описва уискито неговият създател.  

Именно заради богатата палитра от аромати този сингъл малц се съчетава изключително хармонично с кафе. Разбира се, арабика. Разбира се от Етиопия и по възможност от регионите Харар и Гуджи. Съвършеният ритуал всъщност включва две чашки кафе – от Харар и Гуджи – сварени поотделно, и чаша уиски. Малка купичка с пуканки му придава щипката етиопска завършеност.

В хармония с природата

Освен с вкуса, The Macallan Harmony Collection: Inspired by Intense Arabica се отличава и с уникална кутия. Тя е изработена от 100% рециклирани люспи от кафе – естествен страничен продукт, който се отделя в процеса на сушене на висококачествени зърна арабика.

Дестилерията работи активно над създаването на хибридни опаковки, като комбинира съществуващите възможности с органични отпадъчни материали и така им вдъхва нов живот. Ето защо The Macallan имат идея и за тази специална кутия – да бъде претворена в подложка за чаша. И дават съвсем конкретни насоки.  

  1. Накъсайте на малки парчета ненужна хартия и я смесете с утайка от кафе.
  2. Накиснете сухите съставки във вода, за да се получи хомогенна каша, която нанесете върху ситото за ръчна хартия.
  3. Притиснете плътно, за да се отдели водата, и оставете да изсъхне.
  4. От получения лист изрежете кръг с диаметър 10 см. Очертайте кръг със същия диаметър върху кутията от уискито, изрежете го и го залепете върху подложката от ръчна хартия.

Така цикълът ще бъде затворен и ще можете да допълните уиски изживяването с подложка с дъх на кафе.

Кафе и уиски изживяване за ценители и колекционери

Официалната премиера на The Macallan Harmony Collection: Inspired by Intense Arabica в България беше на 11 март в The Residence Exclusive Club.

Колекционери и ценители ще могат да се докоснат до магията на комбинацията от уиски и кафе на The Macallan Harmony Collection: Inspired by Intense Arabica на ексклузивни дегустации в големите градове у нас, а марката и дистрибуторът й за страната Кока-Кола ХБК България обещават още много изненади за любителите на най-колекционираното уиски в света.