Милиони хора по света в тази секунда отпиват първата си глътка кафе за деня. Еспресо, шварц, от капсула, на джезве, чисто, със захар, с мед, с мляко, с бита сметана, с парче шоколад вътре… Скъпоценният миг, след който светът вече не изглежда като мрачна бездна, а придобива ясни, фокусирани и дори усмихнати очертания. Но само при едно условие – ако е спазен ритуалът и ако кафето е качествено. Защото кофти кафе, изпито на три глътки само прави бездната още по-дълбока.

Вече 160 години австрийската семейна компания „Юлиус Майнл“ носи ритуална усмивка по всяко време на деня за хората в над 40 държави, включително и в България. И то не само с кафе, но и с вълшебен чай. Как го постигат? Благодарение на опита на пет поколения, на висококачествените си продукти и на първокласното обслужване на клиентите.   

Историята на успеха започва през 1862 г. с откриването на магазин за хранителни стоки в центъра на Виена. Скоро след това Юлиус Майнл I сам разработва една от първите в света механични техники за печене на кафе. С нея скъпоценните зърна вече нямат контакт с газовете от въглищата. Така те за първи път нямат остатъчен вкус, а запазват напълно естествения си аромат. По този начин хер Майнл може да

гарантира постоянно качество на кафето

И колелото се завърта.

За по-малко от три десетилетия „Юлиус Майнл“ се превръща в най-голямата компания за изпичане на кафе в Австро-Унгарската империя. Тя е най-големият вносител на кафе и чай в Централна Европа по онова време и постепенно си изгражда репутацията на изключителен посланик на културата на виенското кафене по света.

Разбира се, влиза и в дома със своите кафе и чаени блендове и дори върви на крачка пред модерността с капсулите, изработени от напълно биоразградим материал. Защото в „Юлиус Майнл“ вярват, че всяка вдъхновяваща история започва с вдъхновяващо кафе, но задължително с грижа за една по-добра планета за нас и бъдещите ни поколения.

Тази година компанията чества своя 160-и юбилей и може да се похвали с около 5 милиона чаши кафе с марката „Юлиус Майнл“, които се сервират в повече от 70 страни всеки ден. Това прави около 1,8 милиарда чаши годишно.

За производството на своите марки кафе и чай Julius Meinl Industrieholding разчита на първокласно качество от най-добре развиващите се региони в света. Печенето и преработката на суровото кафе се извършва в две производствени фабрики във Виена и Виченца. Всяка година там се изпичат 16 000 тона първокласно кафе на зърна.

Новите смеси традиционно се разработват в централата във Виена, а поздравът на Юлиус Майнл I към клиентите му – „Как мога да ви обслужа?“ – се е превърнал в еталон за качество на обслужването и отношение към клиентите и партньорите. В компанията искат да направят света по-добро място с малки, но значими стъпки.

* Статията е създадена за Julius Mainl.