Сещате ли се за какво бихте могли да използвате люспите от лук, освен за боядисване на яйца по Великден? Предполагаме какъв отговор ще получим, защото сме наясно, че всички ги възприемаме като отпадък. Ние също бяхме изненадани, когато разбрахме, че този отпадък всъщност е ценен източник на витамин А, С и Е и на антиоксиданти и може да се използва в домакинството.

Как така, ще попитате. Много просто, природата е съвършен творец. Тъй като растенията са стационарни, те си осигуряват сами всички вещества, от които се нуждаят, за да растат, да се защитават и да се лекуват, когато това се налага. Съвсем логично концентрацията им е най-голяма във външния слой – в обелката.

Вместо да изхвърляме уж безполезните люспи от лук и чесън,

можем да се възползваме от ценния им състав.

Люспи от лук за супа с по-богат вкус. Можете да почистите люспите, да ги измиете добре и след това да ги сложите в тензухена торбичка. Пуснете ги да се варят в супата или яхнията, а след това ги извадете. С тях гозбата ще стане по-ароматна, вкусна и полезна. Освен това бульонът ще има по-наситен цвят.

С люспи от лук можете да обогатите вкуса на ястията с ориз. От обикновения варен ориз, който ползваме като гарнитура към винен кебап, през ориенталския пилаф, до месото с ориз и славянския гювеч. Само помнете да извадите люспите, преди да сервирате.

Все повече хора предпочитат домашния хляб пред купения от магазина. За да бъде по-вкусен, уханен и здравословен, добавете към брашното 1 чаена лъжичка стрита на прах лучена обелка (добре измита и изсушена предварително).

Много от вас ползват пушени подправки и пушен червен пипер специално, с които придават по-голяма дълбочина на ястията. Същия ефект можете да постигнете и с люспи от лук. Измийте ги добре, подсушете ги и ги запечете във фурната докато потъмнеят. След това ги смелете и добавяйте от това „брашно“ към месото, супите и яхниите.

Люспи от лук не само за готвене

Лучените обелки имат по-широко приложение в дома. С тяхна помощ например можете да добавите златисти нюанси в косата. Сварете голямо количество люспи за 30 до 60 минути. Прецедете получената отвара и оставете я да се охлади за една нощ. Полейте с нея измитата и подсушена коса, оставете да престои 30 минути, след което изплакнете.

Крампите са изключително неприятни, но могат да бъдат облекчени не само с прием на магнезий, а и с чай от люспи от лук. Сварете шепа люспи за 20 минути във вряща вода, прецедете ги и изпийте отварата преди лягане. Това ще допринесе и за по-спокоен и пълноценен сън и ще повиши имунитета.

Ако забележите, че стайните ви растения не се чувстват добре, не се притеснявайте! Просто направете настойка от лукови обелки и периодично ги поливайте с нея.

Освен яйца, с лучени обелки можете да боядисате и текстил, вълна, конци. В зависимост от това колко време ги оставите да киснат в отварата, ще получите различни нюанси на оранжево до кафяво.