Нали знаете колко по-вкусно е месото, когато е печено на живи въглени. А лютеницата, когато е варена в голямата бакърена тава на огъня. И чушките и патладжаните, когато са минали през жарта, а после си направим от тях кьопоолу. Хапвали ли сте боб, който се е готвил бавно, в гърне, заровено сред въглените. Всички те носят различна сладост и специфичния дъх на пушек, който вдъхва друг живот на иначе обикновени продукти и ястия.

Те ни липсват особено много през студените месеци, когато вече не можем да си напалим огън и да сготвим на него.

Но затова пък в кухнята на Mate Kitchen си имаме тайна съставка, с която добавяме

щипка лятна магия на ястията – пушен червен пипер.

Всеки път, когато отворим плътно затвореното бурканче, благодарим на испанците за него, защото неговата родина всъщност е именно Испания. Там традиционно го използват, когато правят вкусните наденички чоризо. Добавят го и в някои рецепти за паеля, когато готвят картофи, яйца, скариди, но той отдавна е надскочил границите на Пиренейския полуостров и на иберийската кухня.  

Колаж от триизображения на пушен червен пипер в пакет от Vegeta, червен пипер в буркан и купа с млян червен пипер заснета отгоре

Вегетарианците по целия свят го ценят особено много, защото придава дълбочина и наситеност на зеленчуковите ястия. Хората, които по някаква причина са принудени да изключат месото от менюто си, го обожават, защото в умерено количество носи дъх на бекон в ястията с картофи, боб и зеленолистни. Нещо като малка измама за небцето.

Но в никакъв случай не е нужно да сте постноядец, за да се възползвате от опушената сладост. Можете да го добавите и към месни ястия, супи и сосове. Печените свински ребърца в барбекю сос например стават неустоими, когато сложите една лъжица пушен червен пипер към сместа, с която се мажат и пекат. За сухо мариноване на месо, преди да го сложите на скарата или в тавата, е просто великолепен. Пилешкото звучи по съвсем различен начин, когато го ръснете с малко пушен червен пипер.  

Как се получава този вълшебен сладък пушен вкус и аромат

На първо място, от сорта чушки. И на второ, от технологията, която датира от векове. Добре узрелите червените чушки се опушват върху дъбови цепеници. Единствено и само дъб! Именно той им придава специфичния сладникав вкус и аромат, който след това се прехвърля и върху ястията, с които е подправен. Добавката на каквито и да било други аромати е абсолютно забранена.

Колаж от две снимки: сухи червени чушки върху дървена маса и лъжица с млян червен пипер

Процесът е бавен, продължава около две седмици, но благодарение на това се запазва цветът на пипера.

След като се опушат, чушките се почистват от жилките и семките и се смилат на фин прах в мелница с каменни колела. Готовият пушен червен пипер трябва да се съхранява на тъмно и сухо място без достъп на въздух, за да се запази по-дълго. Препоръчително е да се съхранява в бурканче или непрозрачна опаковка с плътно затваряне като тези на Vegeta.

И да не се прекалява с него, защото той носи много вкус и аромат в малко количество! Знаете, че червеният пипер не трябва да се пържи и това важи с още по-голяма сила за пушения червен пипер. Рискът да изгори е много голям, после става горчив и вкусът на ястията се разваля.

Трябва да знаете, че пушеният червен пипер не е задължително сладък. Можете да го намерите и леко пикантен, както и силно лют, но и с двата вида трябва да сте много премерени, защото рискувате да превърнете кулинарния ефект в дефект.  

* Статията е създадена за Vegeta.