Сладко злато – така наричат безценния мед! Той е най-усвоимото въглехидратно съединение и практически най-ефективната храна за генериране на топлина, създаване на енергия и възобновяване на определени тъкани. Медът доставя на организма вещества, необходими за образуването на ензимите и други биологични ферменти, които насърчават проникването на кислород в организма. Той е най-ценната храна, която днес не е достатъчно оценена. Неговата ежедневна употреба е жизнено важна.

Природната ни жажда за сладко доказва, че тялото ни има истинска нужда от въглехидрати. Децата изразходват много енергия и имат реална страст към сладкишите. Това е наистина инстинкт. Протеините участват в изграждането на тъкани, но това е основна функция и задача на въглехидратите, които създават обмен на топлина и енергия.

Чистият мед има много предимства като хранителна субстанция. Докато тръстиковата захар и нишестето трябва да преминат през сложен храносмилателен процес, който да ги промени в гроздова захар (усвоима за организма), медът е вече завършен, тъй като е

пречистен от пчелите.

Това спестява на стомаха допълнителна работа. Пчелите многократно го прехвърлят от една килийка в друга, като при този процес в него намалява водното съдържание и се увеличава количеството на някои ензими, отделяни от жлезите на пчелите. Обогатяването на меда с ензими води до извънтелесно храносмилане, като в резултат на него се увеличава количеството на лесно усвоимите монозахариди, за сметка на дизахариди, пентози, рибози и др. въглехидрати, налични в нектара.

колаж от две изображения с медоносна пчела и пчелна пита върху дървена дъска

Честите препратки в Библията към млякото и меда показват значението на тези два най-стари природни дарове. Сами по себе си те са подходяща храна и за дълъг период от време. Ефективни са за допълване на пропуски на други хранителни вещества. Но млякото има много недостатъци, най-вече защото е отлична среда за бактерии. Жителите на Изтока бързо правели кисело мляко от крави, кози, овце, кобили и камили, подготвяли извара и сирене от него, тъй като в топлия климат млякото не може да се съхрани по друг начин. Докато медът, от друга страна, изисква малко внимание и не се влияе от климата.

Медът има много предимства като основа на диета, осигурявайки оптимално хранене. Терминът „натурален“ много се харесва и масово присъства на етикетите на продавания в търговската мрежа пчелен мед, но малко от предлагания мед е наистина „натурален“. Ако трябва да прецизираме термина,

най-натурален е медът в пчелна пита.

На второ място по ценност след него е цеденият мед (на практика не се предлага в търговската мрежа), следва пресованият мед, след това е центрофугираният натурален мед (предлага се ограничено и най-вече от производители пчелари), на следваща позиция е центрофугираният топен мед (най-масово предлаган мед).

колаж от 2 изображения с пчелни пити и медосносни пчели

Пчелният мед се използва основно като хранителен продукт. Той е източник на бързо освобождаваща се енергия и лесно усвоими въглехидрати. Пчелният мед се използва и като лечебно средство. При ежедневна употреба е доказано, че влияе благоприятно на двигателната активност на стомашно-чревния тракт и върху секрецията на стомаха и червата. Използва се за основно или помощно средство за лечение на гастрити, както и при променена киселинност на стомаха. Има доказан лечебен ефект при заболявания на дихателната система, а също и при възпалителни заболявания на кожата и лигавиците, което се дължи на антибактериалното му действие. Използва се и като диетично и лечебно средство при чернодробни заболявания, защото осигурява въглехидрати за синтезирането на гликоген.

И все пак медът не е регламентирано лечебно средство, а преди всичко храна с определено диетично и лечебно действие. Пчелният мед се използва и в козметиката под формата на маски и кремове, в които влизат и други съставки. Продуктите действат омекотяващо и почистващо.

Не се препоръчва даването на мед на кърмачета и деца до 1 година, защото храносмилателната им система е недоразвита и може да предизвика ботулизъм. Медът е противопоказен при хора, които са алергични към него, както и при болни от захарен диабет на инсулиново лечение.

Как да съхраняваме меда

Най-добре е да го държите при температура от 6 до 20 градуса. Т.е. не на стайна температура. Ако го сложите в хладилника, внимавайте да е плътно затворен, защото не обича влагата. Освен това попива всякакви аромати, затова наоколо не трябва да има продукти със силна миризма.

пчелен мед в буркани, колаж от две снимки

Можете да го съхранявате и при температура по-ниска от 6 градуса, това няма да повлияе на полезността му. Просто ще се втвърди. Ако обаче температурата е по-висока от 20 градуса, продуктът губи ценните витамини и ферменти. По същата причина не трябва да бързате да подслаждате с мед горешия чай. Изчакайте няколко минути, докато поизстине и след това му добавете мед.

Пазете го от пряка слънчева светлина. Слънчевите лъчи убиват противомикробните му свойства. Най-добре го сложете на тъмно място.

Препоръчително е да го съхранявате в стъклен, керамичен или глинен съд, идеално измит и подсушен и херметически затворен.