Това разтоварващо меню, което ви предлагаме не е с цел отслабване, а с цел да изберем по-здравословните ястия и да разнообразим храненето си с нови идеи. Често се придържаме към изградени погрешни хранителни навици, които освен на тялото ни се отразяват и на начина, по който се чувстваме и по който възприемаме света.

След изминалата зима и факта, че доста дълго време бяхме в условията на принудителна изолация, е чудесна идея да направим нещо за тялото и самочувствието си. Да пречистим организма, да му дадем нужните хранителни вещества и да „олекотим“ зимното хранене.

Започнете с една седмица, за да  усетите промяната

Храненето е важен елемент от поддържането на добро здраве. От друга страна, е важно да ни е вкусно и с храната да можем да си доставим и удоволствие. Пролетно-летният сезон е идеален за започване на нещо ново – има разнообразие от пресни продукти и в живота ни се връща възможността за повече движение.

За да е пълноценен един хранителен режим, менюто трябва да е разнообразно и да съдържа всички хранителни елементи – белтъчини, въглехидрати, мазнини, да е богато на фибри и пресни плодове и зеленчуци. Хубаво е да пием много течности и да оставим един ден от седмицата само на плодове и зеленчуци.

Основни принципи на разтоварващата седмица:

  1. Хранете се бавно и се наслаждавайте на храната.
  2. Храната, освен източник на енергия, трябва и да е вкусна, така че можете да променяте ястията по ваш вкус, но не забравяйте да наблягате на пресните продукти и разнообразното меню.
  3. Пийте течности – вода, чай, кафе (в малки количества), за да помогнете на тялото да се хидратира.
  4. Опитайте се да се придържате към режим на хранене в един и същи час. Така организмът свиква и не се нуждае от междинни хранения.
  5. Ограничете алкохола и го заменете с пресен сок или студен чай.
  6. Опитайте се да вечеряте рано, за да може да има достатъчно време, преди да легнете да спите. Така сънят ви ще е по-спокоен, а той е изключително важен, за да поддържате тялото си здраво.

Примерно разтоварващо меню

Менюто е само пример за това как можете да направите разтоварваща седмица, но то зависи и от личните ви вкусови предпочитания. За да направите свое меню, просто можете да замените ястията с такива по ваш вкус. Разбира се, повече от задължително е да наблягате на пресните продукти – плодове и зеленчуци, ограничавате пържената и твърде тежка храна и се съобразявате с това менюто да съдържа продукти от всички видове хранителни групи.

Ден 1

Закуска – Цедено кисело мляко с боровинки
Обяд – Cкумрия с доматен сос на фурна
Вечеря – Салата Табуле

Ден 2

Закуска – Бързи хлебчета с маслини
Обяд – Зеленчуков сач с гъби
Вечеря – Крем супа с картофи и праз

Ден 3

Закуска – Суров веган чия пудинг с ягоди
Обяд – Яйца върху канапе от спанак
Вечеря – Магданозено пиле

Ден 4

Закуска – Филии с домати на фурна
Обяд – Салата от домати, грах и печени чушки
Вечеря – Пълнени картофи с извара

Ден 5

Разтоварващ ден на плодове или зеленчуци и чай.

Ден 6

Закуска –  Малиново смути в купа
Обяд – Спагети в гювече
Вечеря – Тюрлю гювеч

Ден 7

Закуска – Смути от банани, фурми и ечемични стръкове
Обяд – Пилешки шишчета със зеленчуци
Вечеря – Салата от спанак

Чудесно! Справихте се с предизвикателството на разтоварваща седмица. Помнете, че

тялото е вашият храм и е важно как се грижите за него

Колкото повече грижа полагате, толкова по-добре ще се чувствате.

Комбинацията от добра храна, приятни емоции, движение и разходки сред природата е от съществено значение за вашето здраве и самочувствие. Надяваме се, че през тази седмица на разтоварващо меню сте открили нови вкусове или да преоткриете забравени.

Малката промяна в ежедневието ни може да бъде начало на големи промени в живота ни. Когато усетим тялото си и ползата от добрата храна, сами ще се насочим към по-здравословните алтернативи. Разбира се, храната трябва да ни носи и хубава емоция, така че пробвайте различни рецепти, но се придържайте към основните принципи.

Слушайте тялото си, то ще ви покаже как се чувства добре. Движете се и споделяйте приятни мигове с близките ви хора, за да бъдете здрави и заредени с енергия за приключенията на живота.

Автор: Екатерина Вътева