Още с първия ден на Коледа та чак до началото на новата година светът ухае вкусно. Във всеки дом се приготвя поне по един вид коледни сладкиши.

Обикновено това са коледните меденки, които ухаят неустоимо на канела. Но има още толкова много рецепти и варианти, че си струва да опитате нещо старо и нещо ново!

Коледните сладки са част от празненствата доста преди християнството и първата Коледа.

След като папа Юлий обявява 25 Декември за Коледа през 350 г. печенето на курабийки се превръща в част от традициите на Рождество.

Коледните курабийки идват от холандската дума koekje, която означава „малко кексче“. Традицията превзема Еропа, а европейците, които се преместват в Америка, я продължават.

Всъщност всяка държава си има свой коледен специалитет.

В Австрия, например, на почит са коледните звездички. Те ухаят на канела. Ще ги намерите през целия декември във всеки дом и на всеки пазар. Красиво подредени, те могат да се хапват както с чудно ароматно виенско кафе, така и с греяно вино.

Във Великобритания приготвят специален коледен пудинг. Прави се 4-5 седмици преди празника. Според традицията, всеки член на семейството или поне всяко дете трябва да разбърка поне веднъж сместта и да си пожелае нещо. В миналото вътре поставяли малки сребърни монети, които носели здраве и късмет на тези, които ги откриели.

Традиционният за Германия празничен сладкиш е щоленът. За да бъде по-вкусен, се приготвя доста по-рано. А вътре се слагат различни малки допълнения като стафиди, сушени други плодове, шоколадови трохи. Немските джинджифилови курабийки и точените бисквитите с картинки също са сред фаворитите за празниците.

Интересна е историята на прочутите калисони, които са най-популярни във френското градче Екс ан Прованс. Приличат на марципан с глазура и имат форма на бадем. Според една от легендите, те били създадени от сладкаря на крал Рене през 1454 г. 23 години по-младата от него Жана била тъжна, защото трябвало да се ожени за много по-възрасния от нея крал. Тогава той помолил своя сладкар да приготви нещо, с което да я накара да се усмихне. Сладкарят приготвил малки сладкишчета във формата на бадем и когато кралицата ги опитала, усмивката й заблестяла. А думата калисон идва от френското calin, което значи прегръдка.

В Швеция правят шприцовани курабийки с глазура от захарни кристали, в Шотландия – маслени курабийки, в Гърция – баклава, а в Русия – чаени курабийки с пудра захар.

Всички коледни курабийки произхождат от Европа и носят в себе си традициите и фолклора на европейските народи от дълги векове.

Няма по-приятно нещо обаче от приготвянето на коледни сладкиши в присъствието на най-малките членове на семейството. С тях е и най-весело, и най-забавно. А и кой повече от децата обича сладки?

В кухнята на MateKitchen приготвихме две страхотни рецепти – на коледни меденки и домашни сълзици. Насладете се и на двете рецепти. Вижте как нашите малки готвачи се справят без проблем и слагайте брашното на масата. Забавно е и вкусно.

Домашни сълзици

Според някои домакини можем да използваме коледните сладки и като част от опаковката на подаръците. Разточете тесто за меденки или за курабийки, поставете отгоре дантела, плетена на една кука, и минете с точилката. Шарката ще се отпечата върху тестото. Изпечете и подарете!

По принцип коледните сладки могат да бъдат хапвани дълго време. За да запазят своя вкус, съхранявайте ги на сухо и хладно място. По възможност в добре затворен съд. Тези, които са с декорация, подредете в съд с хартия между тях, за да не се развали украсата.

И още нещо – всички сладки подлежат на замразяване. Няма да се отрази на вкуса им. Размразяването става изключително бързо и е прекрасна възможност да се наслаждаваме на домашно приготвените сладки месеци след приготвянето им.

.