Коледният пост приключва с първия ден на Коледа. Тогава трапезата ни изведнъж става богата и пълна с най-различни ястия. А това е доста сериозно изпитание за нашия организъм.

По време на постите от менюто ни са изключени животинските и почти всички белтъчни храни. В резултат на това ензимите, които отговарят за разграждането на тези продукти, не работят. И ако веднага започнем да консумираме от богатото коледно меню, това ще натовари храносмилателния тракт. Ще почувстваме дискомфорт, може да се стигне и до възпаления.

За да избегнете неприятния за организма стрес, е препоръчително да се направи постепенно захранване.

Специалистите диетолози препоръчват в първия ден след постите да се започне с малък прием на мляко и млечни продукти, а чак на следващия ден да се включат и месните продукти.

Порциите трябва да са малки, а храненията – по-често.

Например, за закуска можем да хапнем от традиционната за българската трапеза баница със сирене или тутманик. На обяд можем да поднесем месо със зеленчуци. А за вечеря да предвидим по-леко месо – пилешко или риба, в комбинация със салата.

Обикновено на Коледа се хапват червени меса. Ако е печено свинско, по-добре да се сервира леко охладено, да се нареже на тънки филии и да се поднесе в голямо плато. Гарнирано със задушени зеленчуци. Здравословният прием на месо на едно хранене е 120 г не повече.

Задължително сложете на масата поне две-три пресни салати.

Наблегнете на зелените, на зеле с моркови, цвекло, рукола, краставици. Избягвайте салатите с майонeза. Не са добър избор и туршиите, защото са доста солени. Ако все пак държите на тях, нека да са предварително добре измити, за да падне малко солта.

Що се отнася до питиетата, избягвайте твърдия алкохол.

Съветът ни е да заложите на чаша червено вино или на бутилка бира. Тежкият алкохол в комбинация с тежки храни върши доста поразии. Натоварва и храносмилателния тракт, и черния дроб. Сложете на масата вода, натурални сокове, домашна лимонада или цитронада.

И още нещо – движете се. След закуска излезте навън. Разходете се. Не е задължително да ходите на фитнес. Разходката в парка е напълно достатъчна. След обяда също можете да се раздвижите. А след вечеря можете да потанцувате у дома. С любимия човек, например.