Древната цивилизация на маите е първата, която открива и започва да прилага свойствата на какаовите зърна – около 600 пр. Хр. Както маите, така и ацтеките вярвали, че какаото е дар от боговете. Затова приготвяли от него “божествена” топла напитка и я давали на победители след битка, консумирали я по време на религиозни ритуали и дори използвали какаовите зърна като валута. Ацтекският император Монтесума II е пил над 50 чаши горещ шоколад на ден.

Макар и не съвсем религиозен, култът към горещия шоколад остава напълно разбираем и няколко хилядолетия по-късно. Защото светът се променя, но какаото остава.

Какао за тялото…

Така нареченият горещ шоколад представлява напитка, приготвена от какао на прах, разтворено в топла вода или мляко. На практика напитката съдържа единствено сухия прах, направен чрез смилане на какаовите семена и отстраняване на какаовото масло от твърдата част на растението. Резултатът е наслада за всички сетива, идваща с неподозирани ползи за физическото и психо-емоционалното здраве.

Противно на общоприетото схващане, което приравнява сладко с вредно, консумацията на висококачествено какао на прах носи някои изключителни ползи за тялото и здравето.

  • То е изключително богато на полифеноли, които доказано редуцират възпалението, подобряват кръвообращението, понижават кръвно налягане и регулират нивата на холестерола и кръвната захар.
  • Установено е, че какаото намалява “лошия” LDL холестерол, като същевременно има свойството да разрежда кръвта подобно на аспирина.
  • Флавоноидите в какаото участват в биохимични процеси, свързани с производството на неврони и важни молекули за функцията на мозъка.
  • Горещият шоколад подобрява настроението на чисто биохимично ниво. Той произвежда естествени стабилизатори на настроението като серотонин, съдържа кофеин и гарантира абсолютно сетивно удоволствие.

Иначе казано, консумацията на какао не е “гузно” удоволствие, защото няма от какво да бъдете гузни. Напитката е едновременно сладка и полезна, като много съвременни изследвания дори посочват какаото на прах като мощна суперхрана.

Какао за душата…

Но нека си дойдем на думата. Хората рядко консумират горещ шоколад заради неговите полифеноли и флавоноиди. Консумират го заради божествената наслада, с която още Монтесума II е обичал да прекалява.

Комплект горещ щоколад Hygge със свещи и чаша

Топлото какао е прегръдка за душата. Сладко, нежно, отпускащо и създаващо домашен уют – то е чисто превъплъщение на хюга усещането под формата на топла напитка.

Не сте чували за хюга? Това е изкуството да се обградиш с малки неща, които те карат да се чувстваш щастлив, спокоен, в безопасност и в своя собствена, лична нирвана. Хюга е пукането на огъня и тътена на гръмотевиците. Хюга е миризмата на стара книга и ванилови бисквитки. Хюга е философия на хубавия живот. Хюга е голяма чаша горещ шоколад, а след нея още една.

Какао за всички!

Към днешна дата един от всеки 7 човека между 15 и 24 години твърди, че животът без шоколад не си струва да се живее. Вероятно това е крайност, но все пак със сигурност можем да твърдим едно: животът определено е по-хубав след чаша горещ шоколад.

Дали е заради серотонина, или заради древните ацтекски богове? Ще ви оставим да си го представяте така, както го предпочитате.

Как да приготвим перфектната чаша горещ шоколад?

Приготвянето на перфектния горещ шоколад идва с някои тънкости.

  • За приготвяне на класически горещ шоколад можете да смесите 200 мл топла вода или мляко с около 3 чаени лъжички какао на прах. Така ще получите гъста и плътна напитка, традиционно известна като горещ шоколад.
  • Ако калориите ви притесняват, можете да направите сместа, като използвате 200 мл топла вода или мляко с 2 чаени лъжички какао на прах. По този начин ще запазите вкуса, но ще постигнете по-рядка консистенция с ⅓ по-малко калории.
  • Следвайте инструкциите на производителя за подходящата температура на разтваряне на напитката. Тя може да зависи от наличието на сухо мляко и/или други добавени съставки към формулата на горещия шоколад.

Ако в горещия ви шоколад остават неразтворени частици и бучки, можете да използвате една лесна хитрост. Смесете желаното количество какао на прах с малко топла вода, колкото да се покрие дъното на чашата. След това бъркайте енергично с лъжица докато праха се разтвори напълно и равномерно. Накрая долейте останалото количество вода или мляко, според пропорциите в избраната рецепта.

И за финал – предизвикайте себе си и създайте собствения си какаово-шоколадов хюга ритуал. С изкусително суфле, с нескромна порция домашен течен шоколад или пък трюфели, които сте приготвили сами по нашата рецепта.

Защото здравото тяло, здравият ум и спокойната психика не са различни неща. Те всички се крият в правилната грижа за себе си, в спокойния живот, на дъното на чашата с горещ шоколад.

* Статията е създадена за Hygge.


Поръчайте своя Hygge сет сега!

Ако произнесете думата благосъстояние много бавно, ще разберете всичко, което трябва да знаете за хюга. Това е безценното умение да хармонизирате със себе си в състояние на комфорт, спокойствие и безопасност.

Поръчайте своя Hygge сет, като използвате специалния код MATE10 и ще получите 10% отстъпка!