Тялото ни има нужда от полезни мазнини. Те са най-добрият източник на енергия за човешкия метаболизъм. Освен това са суровият материал за синтеза на половите хормони и не оказват влияние върху нивата на кръвната захар. Противно на масовото схващане, мазнините са ни приятели.

Те регулират апетита и ни помагат да се чувстваме сити. Навлизайки в тялото, мазнините не карат панкреаса да синтезира инсулин, за разлика от захарите. Те са особено важни за усвояването на мастно разтворимите витамини (A, D, E и K), които са безценни за нашето здраве.

Конрад Бизалски, професор по биохимия и хранене в Университета Хохенхайм, подчертава противоречивата реалност относно много от нутриентите, които ни предпазват от ракови заболявания (витамин А, фолиева киселина, селен и цинк). Не само че се съдържат в много по-големи количества в месото, но също са и с много по-голяма био виталност отколкото когато идват от растителни източници. Това означава, че тези нутриенти се усвояват по-добре от консумацията на месо, отколкото на зеленчуци и плодове.

И все пак е добре да знаем, че не всички мазнини са на страната на доброто ни здраве.

Има три вида полезни мазнини

които трябва да включите в диетата си: наситени, мононенаситени и полиненаситени мазнини. Независимо от това, което сте чували досега, наситените мазнини и холестерола са необходими за синтеза на стероидните хормони в тялото, включително и тестостерона. При всички случаи избягвайте вредните транс мазнини!

Колаж от две изображения: салата с авокадо и ядки и леблебия в чаша с резени авокадо

Основно правило, резултат от много проучвания е, че прием на полезни мазнини, който е по-малък от 15% от дневния калориен прием, може значително да намали нивата на тестостерона.

Ако спазвате нисковъглехидратна диета, задължително включете прилично количество наситени и мононенаситени мазнини, тъй като са добри за метаболизма на енергия. Още повече, наситените мазнини и холестеролът спомагат за поддържане на здрава клетъчна структура.

Полиненаситените мазнини също трябва да са част от диетата, но в по-малки количества, тъй като са чувствителни към оксидация. Все пак, те са изключително важни за оптимизация на функцията на клетките, когнитивното поведение и модулирането на възпалителните процеси.

Едновременното консумиране на големи количества мазнини и въглехидрати не е добра идея. Въглехидратите карат панкреаса да отделя инсулин, който пък от своя страна участва в складирането на мазнини в тялото.

Никога не гответе с полиненаситени мазнини! Гответе с кокосово масло. Освен, че оказва благотворно влияние върху мозъчната дейност и горенето на телесни мазнини, основната причина да препоръчвам тази мазнина е, че тя е изключително наситена, което означава, че няма почти никакъв шанс да се оксидира при загряване.

За постигане на добро здраве, предците ни са приемали съотношение 4:1 на омега-3 и омега-6 мастни киселини. В днешно време съотношението в диетата на много хора е 1:16, което е нездравословно. Разумното съотношение е 1:1. То може да се постигне с правилен избор на източниците на протеин като месо от свободно пасящи и диви животни вместо стандартно отглежданите, които се хранят най-често с царевица и соя.