Вечеря, гости, домакиня, която се е постарала не просто да ги нахрани, а да ги впечатли. Брускети с авокадово чимичури за начало, после сьомга с лимон, пармезан и аспержи и за десерт парче нежен ягодов чийзкейк. На масата има бутилка шардоне. Изборът е отличен, с рибата ще бъде просто великолепно. Само че брускетите и чийзкейкът ще останат самотни и не докрай оценени, защото бялото вино не е подходящо за тях.

Всяко ястие – от салатата до десерта – има своята напитка и заедно те съставляват единно вкусово и вкусно цяло.   

Традиционно повечето от нас спазват правилото, че бяло вино се поднася с риба и бяло месо, а червено – с червено месо. Само че храната, която всеки ден консумираме – с или без специален повод – далеч не се затваря в тези рамки. Да не говорим, че бяло и червено вино са крайно общи като понятия. Богатството и при двата вида е огромно и те в никакъв случай не могат да бъдат слагани под общи знаменатели. Да не забравяме, че имаме и розе. Други са

правилата

Най-базовите сред тях са, че виното трябва да бъде по-сладко от храната. Че трябва да е със същата интензивност на вкуса. По-разумно е виното да се съчетава със соса, а не с месото. Горчивите вина се балансират добре с по-мазна храна.

Решите ли да навлезете по-надълбоко в това изкуство, ще научите, че Пино ноар е добра компания за ястия, приготвени със землисти съставки като гъби, да речем. Шардонето е великолепно с по-мазни риби, а Каберне Совиньон – със сочни червени меса. Розето подхожда на почти всички видове сирене, а Малбек – на месо, приготвено с барбекю сос. За пикантните ястия е добре да подберете Сира, както и да помните, че регионалните рецепти вървят с регионални вина.

колаж от изображения на ястия с риба и питиета

Може би тук е моментът да кажем, че не е нужно да очакваме гости, за да се стараем да съчетаваме храната с подходящото вино. Насладата е емоция, която е важно да доставяме първо и преди всичко на себе си. Затова е редно, когато си направим дори просто бърза салата от спанак и макарони, да си я поднесем и изядем с финес. И с точната напитка.

Много хора си задават въпроса

„как“ да изберем подходящото вино

Как някой успява да улови нотки на шоколад, къпини, цитруси, ябълки, та дори сметана и желирани бонбони в глътка вино? И как знае кое вино на кое ястие ще подхожда?

Сомелиерството е фина наука и практикуването й предполага много и задълбочени познания. Затова ако нямате небце и подготовка на сомелиер, винаги можете да се обърнете за съвет към професионалист. Всъщност, това е най-правилният подход. Разказвате какво планирате да сготвите и в отговор получавате не само правилната бутилка вино, но и детайлно разяснение защо именно то, какво го прави по-добро пред останалите, къде, кога и как е произведено.

Само така можете да разберете, че подходящо за салата с круши и козе сирене е например е ЕМ Мускат Отонел, че традиционния зеленчуков гювеч е добре да поднесете с Тамянка, а с елегантната торта „Павлова“ е добре да предложите естествено пенливото Брут Розе на „Вила Юстина“. И можете да сте сигурни, че вкусовото изживяване ще бъде завършено и съвършено във всеки отделен момент.

Кого и къде да попитаме за вино?

С идеята, че виното е изживяване, емоция и история, която си заслужава да бъде разказана, преди повече от 5 години се появяват VIDA Wine and Spirits.

В онлайн бутика vida.bg ще откриете богат асортимент от прекрасни вина, висококачествени алкохолни напитки, гурме деликатеси, изискани подаръчни комплекти и изкусителни комбо оферти.

Но те не просто продават.

колаж от изображения с храна магазин за вино и лозов масив

Ако имате нужда от съвет от професионалист, във VIDA Multispot на бул. „България“ 113 в София ще ви посрещнат с усмивка и ще ви потопят в цяла една вселена от вкусове и познание, но най-вече от отношение. Там ще получите правилното вино за вашето ястие, но и с удоволствие ще ви разкажат всичко за него, така че вие на свой ред да споделите тази история със своите гости, докато се наслаждавате на перфектната комбинация от храна и вино.

Специално за ценителите в бутика е проектирана хладилна стая за редки вина от Италия и Франция и изискана уиски лаундж зона с лимитирани бутилки.

Правилата са, за да се нарушават… или пък не

За да бъдем честни, ще кажем, че можете да хапвате каквото си искате и да пиете каквото вино ви харесва, стига да ви е вкусно. Но!

Важното „но“ тук е, че, когато са подбрани правилно, заедно виното и храната създават магия, така че да изживеете максималното удоволствие от всяка хапка. И дори не само виното, а алкохолът като цяло. Защото шоколадовите трюфели си подхождат с крем ликьор, а на салатата с портокал и пушено пиле много повече й отива джин.    

Затова правилото е – трябва да познавате правилата (за съчетаване на вино с храна), преди да започнете да ги нарушавате. Макар да сме убедени, че ще мине дълго време, преди да се наситите на съвършенството и да поискате „нещо различно и откачено“. Дори сме склонни да смятаме, че този момент може би никога няма да настъпи. Все пак съвършенството, както казва Ричард Бах, е принципът, който лежи в основата на целия живот. 

Наздраве!