На 6 Декември християнският свят почита един от най-големите празници – денят на свети Николай Чудотворец, архиепископ Мирликийски. Или Никулден.

Свети Николай Чудотворец е живял през III в., по времето на император Константин Велики. Бил е архиепископ на град Мир. Роден в село Патара, днешна Турция, той останал млад без родители. Майка му и баща му били покосени от болест по време на епидемия. Те обаче били доста заможни и му завещали сериозно наследство. А Николай използвал средствата, за да помага на нуждаещите се.

Хората вярват, че свети Николай можел да ходи по вода, да спира ветрове, че имал власт над бурите и теченията в океаните.

В житието му има доста истории за спасени кораби и моряци.

На Никулден се яде риба и по-специално шаран, защото според една от легендите тази риба помогнала на светеца в труден момент. Веднъж, когато излязъл с лодката си в открито море, се извила буря и пробила лодката. Свети Николай запушил пукнатината с шаран. Така се спасил от гибел.

Затова на всеки 6 декември християните слагат на трапезата си шаран – за здраве и благоденствие.

Според друга легенда, Cвeти Hиĸoлaй пoпaднал в чyжд гpaд, ĸъдeтo ce пpecторил нa пpocяĸ. Замръкнал обаче, а имал в себе си само тpи мaлĸи pибĸи. Помолил eднa бeднa вдoвицa дa гo пpиюти. В знaĸ нa блaгoдapнocт той споделил pибитe c нeя и дeцaта й.

Народът казва: “На Никулден човек трябва да си почопли зъбите с рибя кост, макар и от боклука да я вземе”. 

Според народното вярване, когато рибата се готви, люспите трябва да се отстранят внимателно, за да не паднат на земята, за да не „изпадне” и имането на дома. Според друго вярване, ако някой настъпи падналите рибешки люспи, ще се разболее.
Смята се още, че люспите символизират парите и затова съществува обичай, когато рибата се чисти, да се запази по една за всеки член на семейството. Поставя се в портфейла, за да носи богатство и здраве през годината.
Костите на рибата пък не се изхвърлят, а се закопават в земята или се пускат в реката или морето. По този начин се запазва и умножава семейното богатство и благополучие.

Запазва се костта от главата на рибата, тъй като се приема, че има формата на кръст. Хората вярват, че костта е лековита, затова се пришива към шапката на новороденото, за да го пази от зли очи и болести.

По традиция рибата се приготвя пълнена или в тесто, а останалите ястия на трапезата трябва да са постни – пълнени чушки с ориз, сарми, царевица, зрял фасул.

В някои държави – Чехия, Полша, Словакия, Германия, Франция, Испания и Португалия децата намират бонбони под възглавницата, в обувките или на прозореца. Свети Николай, подобно на Дядо Коледа, им носи подаръци, ако са слушали през годината. В България, Сърбия и Румъния Никулден е част от националния празничен календар.

Имен ден празнуват Никола, Николай,Кольо, Николина, Нено, Ненка, Нина, Никол, които трябва да приготвят богата трапеза и да съберат семейството си и близките около нея.