Изцяло леки ястия имаме за вас в тазседмичната ни селекция от нови рецепти. В жегата, освен че не ни се готви, не ни се и яде особено много, затова се постарахме всичките ни предложения да са в тази кулинарна стилистика.

Този път направихме обиколка през Турция, Сърбия и Франция и екзотичните острови, осеяни с кокосови палми. Но да започнем отзад напред с кокосови блокчета с шоколадова глазура. Лято, събрано в късче сладост. Това е изключително лесна за изпълнение рецепта, в която няма да ви се наложи дори да включвате котлона. Още един плюс в летните жеги. А пък ви трябват и само три продукта – кокосови стърготини, кондензирано мляко и шоколад за глазурата.

За сутрините ви предлагаме да си направите козуначени бриоши. За тях си струва да включите фурната по всяко време на годината и още докато са топли да ги намажете с масло и домашно сладко. Да си налеете кафе и да удължите закуската до плюс безкрайност.   

Леки ястия за обяд и вечеря

Когато все пак огладнеете сериозно, защото това неминуемо ще стане, и държите да е месо, ви предлагаме сочна сръбска плескавица. Знаете, че сърбите са ненадминати в скарата, а пък са и широкоскроени и не крият как я правят толкова вкусна. Затова избрахме за вас един типичен техен специалитет, който може без никакво затруднение да се приготви и в домашни условия. Разбира се, най-вкусно става на скара с дървени въглища, но и импровизация с грил тиган е допустима.

Подходяща добавка към нея, освен класиката от лук и люти чушки, е дипът от патладжан. Нещо лесно и вкусно, което да поднесете не само с печено месо, но и със сирене или просто хрупкав, прясно изпечен хляб. Съставките са прости – само патладжан и задължителният за негова компания чесън. В списъка с продукти ще видите и домат, магданоз и сурова чушка, но те се поднасят като венец около него, а това напълно го причислява към определението за леки ястия.

В Турция поднасят като гарнитура към месни или безмесни ястия със сос ориз пилаф, макар че и като основно ястие със салата също може да си го хапнете. Имаме само два основни продукта – ориз, най-обикновено фиде, както и парче масло и течност. Резултатът обаче е много вкусен и ефектен. Най-подходящ за приготвянето на тази рецепта е оризът балдо, защото той отлично абсорбира вкуса и аромата на други храни и не се разкашква.