5 вкусни летни рецепти, подходящи за жегите, подбрахме за вас тази седмица. Готвят се бързо, така че да не губите нито една ценна минута над печката, когато можете да сте навън и да трупате спомени. Много от вас вероятно ще бъдат изненадани от продуктите, които комбинираме в тях.

Да вземем например студената супа от авокадо и тиквички. Ако ви трябва резервен вариант за добрия стар таратор и испанското гаспачо не ви е по вкуса, можете да пробвате това. Приготвя се бързо и лесно, с минимален набор от продукти и изненадва приятно със свеж, приятно охлаждащ вкус.   

Различно е и съчетанието от зелена салата и картофи. Имаме основа от маруля, върху която слагаме запържени пресни картофи със зелен лук, подкиселени директно в тигана на висока температура. Към тях добавяме и щедро количество хрупкави репички. Получава се микс от текстури – мекотата на картофите, хрупкавата маруля, твърдите репички. Можете да я поднесете самостоятелно или като гарнитура към печено месо.   

Летни рецепти не значи само сурови зеленчуци

Ако ви се хапва нещо готвено, ви препоръчваме горещо вкусния кебап по странджански. Рецептата е съвсем обикновена, с добре познати продукти. Разликата идва от по-голямото количество доматено пюре и киселите краставички, които се слагат в ястието. Те придават на соса лека кисела нотка и специфичен вкус, който много подхожда на месото. Върху картофено пюре е великолепен.

Сред любимите ни летни рецепти са рулцата от патладжан с крема сирене и риба тон. Можете да ги приготвите по два начина, според това колко здравословно сте настроени. Можете да изпържите патладжана или да го изпечете на оребрен тиган. Ако го изпържите, поема повече мазнина, но пък с него рулцата стават по-елегантни и имат красив златист цвят. С изпечен патладжан трябва да очаквате и разлика във вкуса, затова оставяме този избор на вас. И в двата случая имате чудесно и леко студено предястие.

Десертът е ефирен мус с ягоди, който става още по-вкусен, ако го приготвите с горски ягоди. Не ви трябват нито специални уреди, нито кой знае какви продукти. Желанието да творите вълшебства за любимите си хора и за себе си е напълно достатъчно. Другото е просто ягоди, сметана, прясно мляко, жълтъци, захар и желатин.