Днес ще си поговорим за  забавната и образователна страна на извънредното положение. Това е добра възможност, прекарвайки повече време с децата, да ги ангажираме да ни помагат в подготовката и приготвянето на храната у дома. Защото нито едно ястие не е велико, ако не е споделено с най-близките до сърцето ни хора. 

Ако можем да оприличим процеса на готвене като преобразуване на природата в култура, то за нас като родители е истинско щастие да предаваме своя опит и кулинарни умения на своите малки наследници.

Хубаво е отношението към храната да се изгражда още от най-ранна възраст, тъй като готвенето създава y децата ценни навици. Важно значение има и процесът на възпитание. Той учи децата да уважават своя и труда на родителите си, които се стараят ежедневно да поднасят полезни и вкусни домашно приготвени ястия. По този начин малките помощници постепенно започват да опознават отделните продукти и добиват опит да подбират сами храната си. Получавайки възможност да бъдат полезни в кухнята, децата се чувстват щастливи и самостоятелни. Те осъзнават, че могат да отменят част от отговорностите на възрастните. Например да измият, почистят и нарежат плодове и зеленчуци, да отмерват и смесват съставките за палачинки или кекс, да подредят красиво масата за семейната вечеря и др.

5 съвета как да ангажираме вниманието на децата и да ги подтикнем да помагат в кухнята

До преди няколко седмици ежедневието на голяма част от семействата протичаше динамично и по график. Днес повече от всякога вселената ни предоставя възможност да се учим да живеем на по-бавни обороти, да се радваме на малките неща, да прекарваме повече време със семействата си, да измисляме забавни занимания на децата. Сега е моментът да дадем възможност на малките и порасналите малчугани да се изявят и развихрят в кухнята. Разбира се, преди това трябва да създадем списък с ясни и лесни правила, които децата да се научат да спазват преди и по време на приготвянето на храната. Като например да мият ръце преди всяко готвене, да държат пръстите далеч от острието на ножа и др.

Как обаче да привлечем вниманието им?

1.         Изненадайте ги! Подарете им престилка и готварска шапка! Вече има редица български фирми, които създават красиви престилки в различни размери, и можете да поръчате да се избродира името на детето. Така то ще се почувства като истински готвач.

2. Позволете им да измислят свои рецепти. Ще започнат с плодово мляко и полека ще развихрят въображението си, като използват “истински” продукти, а не пластмасови играчки. 

3.         Планирайте заедно покупките и менюто за седмицата, като възлагате на децата отговорност сами да избират част от продуктите. По този начин те ще придобият увереност и ще се почувстват щастливи.

4.         Оставете ги да взимат самостоятелно решение какво да приготвите заедно, предоставяйки им две или няколко възможности. Какво искате да направим за десерт – цедено кисело мляко с пресни боровинки или бананов крем?

5.         Предайте на децата кулинарни знания, като им разкажете как сте помагали на вашите майки и баби по време на детството си.

А сега ще ви представим три бързи и лесни рецепти за вкусна и красива храна, която малките кулинари могат да приготвят сами или с малко помощ от ваша страна.

Някога, когато ние бяхме малки, нямаше детски центрове и рождените дни се организираха вкъщи. Спомняте ли си с какво желание измисляхме модели за сандвичи и приготвяхме хапки за нашите гости? Днес може да нямате рожден ден, но защо да не си направите едно семейно пижамено парти. Сигурни сме, че ще получите най-скъпите подаръци – усмивки на лицата и искрици от щастие в очите на децата.

Слагайте пижамите, пуснете си любимата музика и запретвайте ръкави!

Първото ни предложение е парти ордьовър мини лодки

За приготвянето им ще са ви необходими кубчета кашкавал, продълговати резени прясна краставица, обезкостени маслини, разноцветни сабички.

Нарежете продуктите и направете един модел, по който децата да се водят, докато сглобяват малките плавателни съдове. Като вариация на кашкавала можете да нарежете сирене, което малките шеф готвачи да овалят в червен пипер или чубрица.

Трябва да помислим и за нещо сладко. Съдържа три основни съставки – италиански бишкоти, масло, ванилова захар – и децата ще го обикнат от пръв поглед! Досещате ли се какво сме ви приготвили?

Домашни бонбони

Дайте възможност на малчуганите да изхабят енергия и да натрошат бишкотите в дървено хаванче. През това време вашата задача е да разтопите маслото.

Пресипете натрошените бишкоти в купа, залейте с разтопеното масло и добавете ваниловата захар за аромат. Оставете децата да омесят съставките до получаване на лепкава смес. Когато е готова оформете заедно топчета колкото малък орех, поставете ги върху тавичка, покрита с хартия за печене, и ги оставете за 30 минути в хладилника да стегнат.

Украсата е много важна. Можете да поощрите децата да ги овалят в кокосови стърготини или натрошени ядки. Или да ги потопят в цветно обагрен разтопен бял шоколад и отгоре да разпръснат захарни поръски.  

И преди малчуганите да се отправят към страната на приказките и вълшебните сънища, подгответе си сладка феерия от вкусове и за следващия ден.

Пролетта вече се настани на нашите географски ширини и слънцето все по-често ни озарява с лъчите си. А с какво децата се разхлаждат, когато времето се затопли? Сладолед? Други идеи?

Последното ни предложение е алтернатива на ледените сокчета близалки. За приготвянето им са необходими: сезонни плодове – банани, ягоди, мед и   силиконови формички за ледени близалки. Тях можете да ги замените с пластмасови чашки, а за дръжка да използвате дървено шишче.

Преди подготовката на продуктите запретнете ръкави и оставете децата да измият хубаво плодовете. По-големите деца под ваше пряко наблюдение биха могли да почистят ягодите, да ги разрежат на половинки, а бананите на колелца.

Нека малките помощници намачкат с вилица плодовете в отделни купички. За да се засили сладостта, може да се добави малко мед.

Оставете ги сами да напълнят на пластове формичките. Ако използвате пластмасови чашки, поставете по едно дървено шишче за дръжка във всяка една от тях. Приберете във фризера за няколко часа, за да стегнат, и ги извадете непосредствено преди консумация.

За по-лесно изваждане на ледените близалки потопете формите за няколко секунди в хладка вода.

Да ви е сладко!

Автор: Илина Карауланова