Коледа не е празник, ако не е „Коледа с“. С нашите, с децата, с братовчедите, с кумовете, с брат ми/сестра ми, с внуците, с неговите/нейните родители… Но е най-пълна, когато е първо „с теб“. Когато времето милостиво забавя своя ход и ни дава възможност да наситим броените часове и дни със споделеност и с онова, което през отминаваща година не сме успели да си кажем или пък да помълчим.

Понеже е празнично време, всичко някак се случва между печката и масата. Там, където нищо не става без любов, разбирателство и споделеност, защото и готвенето, и храненето искат душа. Така успяваме да я разбъркаме с всички останали продукти, че Коледа да има онзи специфичен вкус, който едни и същи ястия нямат по друго време на годината. Защото всъщност празникът не е в храната, а в приготвянето й, което ни дава още една възможност да бъдем заедно.

https://vimeo.com/653788949

Знаем, че и през тази луда година на всички им липсваше по-често да слизат от въртележката на живота и да успяват да се насладят на онези мигове „с теб“. Затова ви предлагаме да наваксате, като заедно с любимия човек сложите престилките и се изцапате с брашно, какао и масло. От нас са

рецептите за вкусни кексове и мъфини, които да забъркате с половинката си за Коледа

Сигурни сме, че ще ги опитате докато са още топли, с последните глътки изстинало сутрешно кафе. От вас е тайната съставка – любовта. Ние вярваме, че хората, които готвят заедно, се обичат повече и слагат двойна доза от нея. Затова и първото ни предложение е за…

Двойно шоколадови мъфини

Шоколадови мъфини, снимани отпред

Всичко, което можем да ви кажем за тях, е, че са неустоими и се приготвят изключително лесно. Всъщност, това са може би най-вкусните домашни шоколадови мъфини, които сме опитвали. Стават леки и пухкави и имат наситен вкус на какао и шоколад. Ще ви разтопят и ще ви накарат да се усмихнете още по-широко един на друг.

Вашите мъфини ще имат перфектен вкус, ако си вземете шоколад със 70 или 80% съдържание на какао. Начупете го на парченца със средна големина, така че да се усещат, когато отхапете от изпечения мъфин.

Безглутенов шоколадов кекс

Няма по-хубаво от лесните, бързи и съвършено вкусни десерти. Този не е от бабините, които добре познаваме. По-скоро е от рецептурника на модерните баби, защото се прави с бадемово брашно. Той обаче притежава всички качества да ви стане любим, особено ако обичате шоколада. Този път не е черен, а обявения за “вреден” млечен.

Бананово брауни

Квадрати бананово брауни, наредени един върху друг в чиния и снимани отпред

Парче от нашето бананово брауни, чаша от любимата ви топла напитка и прегръдката на любимия човек винаги ще ви накарат да се усмихнете. Независимо какво е времето навън и ли времето вътре във вас, шоколадът има чудното качество да стопля душата. И да прави света по-приветлив и красив. Още с първата хапка ще усетите как във вас се прелива положителна енергия. Ефектът идва от комбинацията на шоколад, какао, банани и орехи. Той е плътен и сочен и е повече от сигурно, че ще ви стане фаворит.

Съвършен кулинарно-любовен синхрон

Фъч с орехи

Какаово-маслен, сочен и с хрупкави запечени орехи отгоре. Фъчът е перфектният сладкиш за споделяне. Приготвя се лесно, а когато го правите заедно, е още по-лесно. Единият бърка с миксера, а другият сипва сухите съставки – съвършен кулинарно-любовен синхрон. А после си отрязвате голямо парче, правите си горещо кафе, сгушвате се един в друг и се понасяте на шоколадовия облак.

Чийзкейк с кафе, шоколад и тиква

Цветовете на този чийзкейк с кафе, шоколад и тиква излъчват огнена топлина. Човек не би му устоял дори само заради тях. С чаша топло капучино е истинска милувка за небцето.

Макар че е трудно да не го разрежете веднага, трябва да го приберете в хладилника за поне час. Това време му е необходимо, за да се охлади добре и вкусовете на основата, крема и глазурата да се смесят добре. Тъкмо време да си починете заедно след сладкото готвене, а след това да продължите със съвместното дегустация.

Фъч, нарязан на квадрати и поднесен в светла чиния
Чийзкейк с кафе, шоколад и тиква, поднесени с орехи, кафе и тиква, снимани отстрани
Кекс с шоколад и орехи заснет отблизо, поднесен на парче
Шахматна торта върху висок стъклен поднос, снимана отстрани

Кекс с шоколад и орехи

Какво му трябва на едно парче кекс с шоколад, за да бъде съвършено? Достатъчно захар, повечко масло, ядки, може би глазура или ефектна украса… Може би и да е достатъчно голямо. Нееее! Трябва му любим човек, с когото да го направите, а след това да го споделите на Коледа и не само. Макар че, ако трябва да сме честни, сладкишите могат да бъдат и много егоистично преживяване в стил “всичко за мен до последната трохичка”. Но не и по Коледа! Тогава всичко е по-хубаво, когато е споделено.

Шахматна торта с шоколад

Направите ли тази торта заедно, значи ви чака дълъг и щастлив съвместен живот. Сладкарството е за индивидуалисти и колкото повече са детайлите в една рецепта, толкова повече концентрация е необходима. Ако с половинката ви си помагате и споделеното приготвяне на тази шахматна торта ви зарежда и успокоява, вместо да ви изнервя и напряга, значи сте успели да подчините естествения порив за контрол на усещането за заедност и между вас цари истинска хармония. Завиждаме ви благородно и ви желаем светли и споделени празници!