Не беше нужно да правим задълбочено проучване, за да установим, че едни от най-търсените рецепти в празничния сезон са не за питка или пържоли, а за вкусна зимна салата. Основното изискване, което поставяте, е да е „различна“ и „нова“ и да не е картофена, руска или боб с лютеница. Всеки дом има своите любими рецепти за основни ястия, но салатите очевидно подлежат на актуализация всяка година.    

Вселената не търпи празни пространства, включително кулинарни, затова ние с радост ще се вмъкнем на трапезата ви с няколко различни рецепти за зимна салата. Някои от тях сме извадили от старите тефтери и носят вкуса на българска зима на село, до бумтящата печка. Други разчитат на „модерни“ продукти или са изненадващо превъплъщение на съставки, които обичайно не ползваме за салата.    

Това, което ги обединява, е, че можете да ги приготвите предварително, без да се притеснявате, че вкусът им ще се влоши от няколко часа престой в хладилника. По празници, когато готвенето е голямо, това е ценно предимство.

Традиционни български рецепти за зимна салата

Салата от картофи и сушени чушки, поръсена с нарязана на кръгчета зелена люта чушка, поднесена в бяла чиния
Порция салата от печен лук с варено яйце
Салата от печени чушки с орехи, сервирани в чиния, снимани отстрани

Зимна салата с картофи и сушени чушки

Това е салата с малко продукти – само картофи, сушени червени чушки и чесън. Подправя се със сол, оцет и олио. Нищо повече и нищо по-малко, без зехтин и прясно изцеден лимонов сок, това е рецепта от овехтелите бабини тетрадки. Резултатът е великолепна, простичка зимна салата с картофи и печени чушки, с която да разнообразите менюто си и да опитате нови комбинации. И да преоткриете варените картофи. Чушките са сладникавият елемент, чесънът придава острота, която обаче е изключително приятна.

Салата от печен лук

Тази салата е въплъщение на таланта на българката да направи от нищо нещо. Защото когато имаш само лук, го пъхваш в печката, той става сладък и от него се получава това вълшебство. Разбира се, с добавка от сварени яйчица, орехи и магданоз. Ако имате печка на дърва, заровете главите в жарта заедно с люспите. Те ще го предпазят от изгаряне, ще го задушат и ще му придадат допълнителен вкус. Ако ли не, и фурната ще свърши работа. После го подкиселете и посолете добре, повече не му е нужно. И да не сте посмели да ползвате зехтин и лимонов сок! Нищо няма да се получи. Олио и оцет, това са правилните подправки.

Салата от печени чушки и орехи

Червените чушки, чесънът, киселото мляко, счуканите орехи… Сладко, приятно пикантно, сочно, леко хрупкаво – има от всичко. Става чудесно мезе за ракия, но върви много добре и с печено месце и ароматна пърленка. Тя е от онези уж салати, които са толкова вкусни, че можеш да се нахраниш с тях. И става бързо. Ако чушките ви са вече изпечени, салатата се подрежда за не повече от 10 минути.

Нещо по-различно…

Салата от леща и гъби, снимана отпред
Богата салата с пиле, гъби и грах

Салата от леща и гъби

Подправките в нея са, за да овкусят лещата, така че да забравите, че някога сте я хапвали на яхния. Традиционният й вкус постигаме с чесън и чубрица, но тук имаме карамфил, дафинов лист и мащерка. Сварената леща смесваме с прясна целина, зелен лук и хрупкави моркови. С добавката от приятно киселеещите гъби и накълцания магданоз ще се насладите на непознат, но завладяващ вкус. Чудесна е като гарнитура към месо или пък ако ви се хапва нещо леко за обяд или вечеря.

Богата салата с гъби, пиле и грах

Във всяко семейство традиционно се въртят едни и същи, не повече от 3-4 салати за сезон, според това кое време на годината е. Тази рецепта можете да си правите винаги, защото в нея няма сезонен елемент. Тя е богата и засищаща – с грах, айсберг, гъби, пушено пилешко филе и гъст, свеж дресинг. Щом разбъркате всичко заедно, се получава великолепен вкус.

… и нещо с майонеза

Копривщенска салата, сервирана в малка купичка с хляб, шарен пипер, хляб, снимано отстрани
Салата с кускус, поднесена в правоъгълно сиво плато

Копривщенска салата

Копривщенската салата е интересно съчетание на пресни зеленчуци и продукти, които са минали през термична обработка като картофите и яйцата. В нея има различни текстури и вкусове – и меко, и хрупкаво, и леко кисело от краставичките, и лютиво от чесъна, и свежо от копъра. Салатата е много добро ракиено мезе, но може да се намаже и на препечена филийка като разядка или да се комбинира с колбас на сандвич. Съветът ни е да я приберете в хладилника за поне час, преди да я поднесете. Така давате възможност на вкусовете да се смесят добре и майонезата да се стегне и да събере зеленчуците.

Салата с кускус

Наричаме я салата с кускус, но в нея има далеч по-важни продукти. Кускусът е по-скоро елементът, който придава по-голяма хранителна стойност. Компания в купата му правят шунка, сладка царевица, кисели краставички, сварени яйца, маслини. Цялото това разнообразие обаче се превръща в салата, когато го обединим с майонеза. И го оставим в хладилника да си почине за половин час, така че всички вкусове да се обединят и най-вече да попият в кускуса.

Да ви е вкусно!