Умерената консумация на бира не само е част от балансирания начин на хранене, но може да има и позитивен ефект за здравето.

До това заключение стигнаха уважавани медици и учени от няколко европейски държави и САЩ по време на осмия европейски симпозиум „Бира и здраве“.

След минералната вода и безалкохолните напитки, по честота на консумация пивото е най-предпочитаното от българите питие.

По консумация изпреварваме страни като Великобритания, но все още сме далеч от държави като Германия, където пият средно по 107 л на годишна база.

До 1 л бира за мъжете и 0,5 л за жените дневно се счита за умерена консумация.

Добрата новина е, че бирата има редица ценни свойства, за които дори не подозираме.

Пивото съдържа вещества, които стимулират имунната система и такива, които ускоряват обмяната на веществата.

Бирата е богат източник на разтворими фибри – важни за храносмилането и намаляването на нивата на холестерол в кръвта.

Съдържа антиоксиданти – веществата, които противодействат на вредните ефекти от окисляването в човешкия организъм. Ксантохумол – съставката, която се открива само в хмела, предпазва от рак. Според изследване от 2000 г., публикувано в сп. Journal of Agricultural and Food Chemistry, хмелът е по-добър източник на антиоксиданти от червеното вино, зеления чай и соевите продукти.

Богата е на силиций, който предпазва от остеопороза, като прави костите по-здрави. Т.е. добра е за дамите, особено след 40-те, когато се появяват първите признаци на остеопорозата.

Изследвания, направени наскоро, показват, че бирата е добър избор след спорт. Както безалкохолната, така и традиционната бира хидратират организма, тъй като съдържат 92% вода, витамини от група B, соли и основни минерали като калий, силиций, магнезий. Според проф. д-р Донка Байкова нискоалкохолните бири са изотонични и съдържат необходимите за организма вещества след тренировка.

Комбинацията на минералите и витамините в пивото помага за по-бързото възстановяване на водния и електролитния баланс на тялото след физически натоварвания и за изхвърлянето на отпадъчните продукти и млечната киселина от мускулите. Това предотвратява крампите и мускулната треска.

Предпазва от камъни в бъбреците. Според проучване, публикувано в изданието на Американското дружество по нефрология, при хората, които пият бира в умерени количества, рискът от камъни в бъбреците е с 41% по-нисък.

Подпомага кърменето. Да, затова често я препоръчват на жени, станали наскоро майки. Ечемикът е причината след консумацията на бира нивата на хормона пролактин в тялото да се повишат.

Помага да заспим по-бързо. Благодарение на двете си съставки – никотинова киселина и лактофлавин, пивото помага на организма да се успокои и бързо да потъне в сън.

Намалява риска от сърдечносъдови заболявания. Умерената консумация на пиво намалява риска от атеросклероза, кардиологични и съдови заболявания. Пивото предпазва сърцето така, както и виното.

Високото съдържание на витамините В6, В9 и В12 в бирата е допълнителен защитен фактор срещу сърдечносъдовите заболявания. Голямото предимство на кехлибарената напитка е, че ценните й съставки се намират в подходяща, лесноусвоима за човешкия организъм хранително-физиологична форма.

Освен това бирата често намира приложение в различни рецепти.

Всички знаем, че пилешките бутчета или печеното пиле стават фантастични, опечени с малко бира в плик. Бирата участва и в доста маринати.

Наздраве!