Те са малки, но много ценни. Можете да готвите с тях или да ги добавите накрая към различни ястия.

Чиа. Добър източник на Омега-3 ненаситени мастни киселини и алтернатива на морските продукти за вегетарианците. Съдържат още белтъчини и фибри. Усвояват се бързо и ни помагат да се чувстваме сити. Понижават риска от диабет и метаболитен синдром. Можете да ги добавите към коктейл, суха закуска, хлебни изделия.

Лен. Съдържа малко калории, много белтъчини, фибри и алфа-линолова киселина, както и Омега-3. Бори се със свободните радикали, подобрява работата на храносмилателната система. Най-подходящото време е рано сутрин, преди да закусите. Освен това можете да го добавяте в каши, закуски, киселото мляко.

Тиквено семе. Отличен източник на витамин Е, цинк и манган. В една супена лъжица тиквено семе има 4,7 г полезни мазнини, които понижават нивото на вредния холестерол и повишават нивото на полезния. Укрепва имунитета и регулира нивото на инсулина. Използвайте в супи, салати и пържени храни, добавете към задушени зеленчуци.

Сусам. Има вкус на орехи, богат е на калций, магнезий, мед. Повишава нивото на витамин Е в организма, подобрява работата на сърцето, укрепва имунната система. Добавете го в салати, хляб, както и при приготвянето на пилешко и риба.