Лятото ни дарява с най-вкусните плодове на света – ягоди, малини, боровинки, френско грозде… Как обаче да ги замразите, за да съхраните крехката им форма и добрия вкус, така че да им се наслаждавате и през зимата в различни десерти?

Всъщност замразяването на ягоди, малини, боровинки, къпини, френско грозде не е никак трудно и не изисква специални усилия и подготовка.

Колкото по-пресни, толкова по-добре

Подберете здравите и по-твърди плодове. В никакъв случай не чакайте да се разкашкат в хладилника, за да ги приберете във фризера. Те ще загубят формата си и след това ще можете да ги използвате само за смутита или пасирани. Трябва да са зрели, здрави и твърди.

Измийте ги внимателно и ги подсушете, като внимавате да не ги смачкате. Най-лесно става с кухненска хартия. Разделете на порциите, които ще ви вършат работа, и сложете в подходящи съдове за съхранение.

Температурата на съхранение трябва да бъде от минус 18 до минус 23 градуса. Когато е по-ниска, плодовете издържат почти година – т.е. до другия летен сезон. Можете да ги съхранявате и на температура от 0 до минус 8 градуса, но не повече от три месеца.

Специални съдове

Идеята на замразяването на този вид плодове е да можете да ги използвате след това за украсата на торти и сладкиши. Т.е. трябва да ги сложите в нещо, което да не ги смачка. Кутийките са подходящо решение. Най-добре е да бъдат правоъгълни, така ще можете оптимално да подредите всичко в чекмеджето на фризера.

Ако обаче плодовете са твърде много, можете да използвате и специалните торбички за фризер. Торбичката сложете в кутия и оставете във фризера. Когато плодовете замръзнат, извадете от кутията и поставете още торбички. Така плодовете няма да се смачкат, а вие ще можете да ги подредите компактно.

Ягодите, малините и къпините все пак е по-добре да са в контейнери. Съхранявайте по възможност в малки количества. Например една кутийка за един сладкиш или за едно смути. Така няма да размразявате всички, за да си вземете колкото ви трябва, и няма да развалите качеството им.

Можете да ги замразите и под формата на пюре с малко захар. Така ще са готови за употреба – за пълнеж в сладкиши например.