Нищо не може да се сравни с уханието на печащ се във фурната домашен козунак! Сладостта на тестото, карамелизиращата се захар, поръсена отгоре, деликатните лимонови нотки, запичащите се парченца локум, които надничат тук-там между плитките… Въпреки че месенето му е трудоемко, си струва човек да запретне ръкави дори само заради това.

В подготовката за Великден има особен пролетен възторг. Не само заради изобилието, с което традиционно посрещаме празника, а и защото е изпълнен със светлината и позитивизма на разцъфващата природа. Именно тя ни кара да се обръщаме и връщаме все по-често към естественото и истинското, до което съвременността не се е докоснала, във всичките му лица – от багренето на яйцата с естествени бои до ползването на максимално чисти и проверени продукти за празничната трапеза. Тук влиза и преосмислянето на бялата захар като средство за подслаждане на великденските печива.

Все по-често се обръщате към нас с въпроса дали тя може да бъде заменена с друг продукт в рецептата за козунак. Отговорът е еднозначен – да. Без никакво притеснение можете да замесите козунаците тази година с кафява захар. Конците и хрупкавата коричка са гарантирани.     

Защо кафява, а не бяла захар

Великден е пиршество на ароматите, а това, което отличава кафявата тръстикова захар от бялата, е именно ароматът. Бялата захар няма мирис, докато кафявата носи гъстото, наситено ухание на меласа. То е напълно естествено и се дължи на самия производствен процес.

Кафявата захар се прави от захарна тръстика. Тя се нарязва на парчета, сокът се извлича и се сварява, което на практика представлява нерафинирана меласа. След това се оставя да кристализира и това е всичко. Няма химикали, няма добавки, само чиста природна сладост.

Тръстиковата захар замества бялата захар напълно и не изисква специална подготовка преди готвене. Разтваря се във вода, топи се, когато се нагрее. Може да се използва за сладкиши, десерти, напитки, както и като хрупкава поръска върху тестени изкушения – мъфини, бисквити, кексове, козунак, кифлички, рула. С нея можете да направите и домашни конфитюри, сиропи, компоти.

Тъй като не се разваля, срокът й на годност е на практика безкраен. Все пак, ако в нея има по-голямо количество меласа, може да изсъхне и да стане на бучки или да се втвърди. Затова е препоръчително кафявата захар да се използва в рамките на година-две.

А защо кафява захар „Пасифлора“

Всяко кристалче от нея е наситено с ухание на гъста сладост и това обогатява печивата по несравним начин.

Кафявата захар „Пасифлора“ идва от о. Мавриций, където зрялата на слънце тръстика се пресова внимателно, за да се извлече от нея сладкият сок и да се превърне в скъпоценните ароматни кристалчета.

Тъй като не се избелва и рафинира, в нея се запазват ароматът на меласа и всичките ценни витамини и минерали, които се съдържат в растението. А те съвсем не са за подценяване. В суровата захарна тръстика има значителни количества витамин С и витамин В2, както и магнезий, желязо, калий и фосфор, от които организмът ни се нуждае всекидневно.

Освен че е великолепна за козунак и празнични сладкиши, с нея можете да приготвяте и всякакви други домашни печива и десерти. С плодовете и шоколада са несравним тандем. Вкусът на браунито, ябълковия кекс или пай, тиквените изкушения, банановите десерти с нея е по-плътен и богат, при това без допълнителни аромати. Можете да я добавяте към домашни лимонади и освежаващи коктейли или пък да придадете уханна нотка сладост на чая или сутрешното кафе. Нали именно малките ежедневни глезотийки правят живота ни красив!

Козунак с кафява захар – да!

Но да се върнем на Великден.

Козуначено руло с кафява захар „Пасифлора“

Може би ще ви е любопитно да научите, че козунакът е единственият сладък обреден хляб. Преди да я има бялата захар, за неговото приготвяне са се използвали фурми, стафиди, смокини или мед, които са давали на тестото необходимата сладост. В този ред на мисли бялата захар е съвременната добавка към рецептата и съвсем не е задължителна. Спокойно можете да я замените с какъвто друг подсладител искате.

Важният въпрос тук е дали ще се получи козунак или просто сладък хляб. Ако държите да сложите на празничната трапеза козунак, не изпадайте в прекалени екзотични крайности. Просто вземете кафява захар „Пасифлора“.

Няма нужда да преизчислявате количествата на продуктите, тъй като тя замества 1:1 бялата захар. По-ценното обаче е, че с нея вашият козунак, а и сладките ви печива изобщо ще се отличават с характерен аромат на меласа и вкусът им ще бъде по-наситен и естествен, без да се налага да ползвате други миризми, особено пък изкуствени есенции. Може да добавите локум, ядки, стафиди или други сушени плодове, цитрусови корички и това е напълно достатъчно.

Козунакът ви за Великден ще бъде съвършен – с озахарена хрупкава коричка и на конци отвътре. А ако искате да изглежда наистина специален и ефектен, навлажнете леко лъжица-две захар и поръсете с нея втасалото и оформено тесто, преди да го сложите във фурната.

Изпробвано е в нашата кухня!

Козуначено руло с кафява захар „Пасифлора“ Слоеве сладки козуначени конци и между тях шипков мармалад и натрошени орехи. А отгоре – хрупкава коричка. Нима може да има нещо по-вкусно! Струва си всяка минутка, която ще отделите за приготвянето му, и цялото търпение по втасването и изпичането.

Ще трябва да приготвите две, защото първото ще свърши докато е още топло. И съвсем не е нужно да го правите само за Великден. Уханието на изпечено сладко козуначено тесто може да изпълва дома ви всеки път, когато ви се прияде.

Няколко двуцветни великденски сладки с кафява захар „Пасифлора“ с чаша чай или кафе в априлския следобед. Или няколко от тях в джоба на детето, преди да е излязо да играе навън. Или няколко грижливо подредени в кутия за работа. Вкусните сюжети могат да бъдат безброй, вие само направете сладките и ги сложете в поднос в средата на масата. Неустоими са дори само на външен вид, така че скоростното им изчезване е неминуемо.

Великденски сладки вероятно провокира ароматни асоциации с козунак, но този път ще ви изненадаме. Няма да намесваме козунака, но ще ви изкушим с плътно, наситено и естествено ухание на меласа и зърнена сладост.

тиквеник с отрязано парче и зхар пасифлора, снимано отгоре
Триъгълто парче бисквитена торта и пакет захар меласа до него, снимани отгоре

Тиквеник с кафява захар „Пасифлора“ С кафява захар сладостта на добре познатия тиквеник става по-мека и не така тежка. Тя добавя към тиквата, орехите и канелата от своя специфичен вкус и цвят и десертът става още по-уютен, отличителен и ваш. Не само за Коледа, а всеки път, когато небцето ви го пожелае.

Бисквитена торта с меласа „Пасифлора“ Шоколадово, маслено, орехово, с лек дъх на кафе и много богат, плътен аромат на меласа. Толкова е характерен, че не се налага да се ползват допълнителни аромати. Комбинацията от масло, меласа, какао и шоколад е… спираща дъха. Чаша кафе, парче бисквитена торта и можете да се пренесете в друго измерение, наситено със сладост и аромати. И хапките, и глътките ви ще бъдат малки, за да удължите мига на наслада.

*Създадено за Suico