Знаете ли, че любимата на всички зелена салата всъщност е… трева? Тя е открита като хранителен продукт за първи път около басейна на Средиземно море. Египетски картини в гробници доказват, че тя е в употреба от 4500 години. Тогава е считана за афродизиак, докато в Древна Гърция я смятали за лек преди сън с успокояващ ефект. Христофор Колумб пренася зелената салата в Новия свят. В наши дни Китай оглавява списъка на страните производителки на този ценен зеленчук в света.

Научното наименование на вкусната зелена салата е Lactuca Sativa, от латинската дума „лак“ – мляко. Името се отнася към млечния сок на растението, въпреки че листата са това, което използваме на нашата трапеза.

По хранителен състав зелената салата е с много ниско съдържание на наситени мазнини, богата на баластни вещества и бета-каротин, източник на фолиева киселина. Съдържа магнезий, калий, фосфор, манган, калций, тиамин, желязо, витамин С, витамин А, витамин В6, витамин К. Тя е с ниско съдържание на холестерол и натрий и съдържа lactucarium, лек опиат, който спомага за предизвикването на съня.

Калият в марулите улеснява метаболизма, подпомага водния баланс, грижи се за функциите на сърцето и здравето на бъбреците. Диетичните фибри пък подобряват функционирането на храносмилателната система. Витамин А, който се смята за витамин против стареене, също спомага за подобряване на зрението, а витамин С допринася за укрепване на имунната система.

Зелена салата и спанак – внимавайте с миенето!

Измиването на листата зелена салата трябва да е грижливо. Отстраняват се само външните повредени листа, защото минералните вещества на салатата са разпределени неравномерно между вътрешните и външните листа.

Същото важи и за спанака. Той, впрочем, излиза на върха на класирането в списъка за хранително богатство. Съдържа витамини и минерали, бета-каротин, лутеин, зеаксантин и е зеленчук, чрез който се въздейства мощно в областта на здравеопазването, осигурявайки ни антиоксидантна защита. Насладете се на пресния спанак в любимите си салати и ястия през този сезон.

Спанакът е най-разпространеният листен зеленчук за готвене през пролетта. Съдържащата се в него фолиева киселина действа като антидепресант. При смяна на сезоните се наблюдава потиснатост и раздразнителност дори при най-непоправимите оптимисти. Тайната на спасението е в храната, несъмнено. Сгответе спанак и го поднесете с прясна зелена салата – това е достатъчно, за да забравите за своята сънливост, разсеяност и лошо настроение. Можете да консумирате спанака и суров. Препоръчваме ви да го кипнете само за 1 минута, за да намалите загубата на хранителни вещества и аромат.

Ако се чудите какво да си приготвите от него, разгледайте нашата колекция от рецепти със спанак. Със сигурност ще намерите нещо, което да ви изкуши.

Много хора са загрижени за

хранителното съдържание на фините листни зеленчуци

когато са поставени в прозрачни пликчета по магазините и са постоянно изложени на изкуствено осветление. Едно неотдавнашно проучване на храните показва, че не е нужно да се притеснявате за евентуална загуба на антиоксидантите в младия спанак, съхраняван по този начин. Данните сочат, че общото хранително богатство на спанака, когато е изложен на постоянна светлина, всъщност е по-високо от цялостното съдържание на полезни вещества в спаначените листа, съхранявани в пълен мрак. Периодът на проучването бил 9 дни, а спанакът се запазва в идеално за консумиране състояние при 4 градуса (обичайната температура на хладилниците у дома). Тези резултати са добра новина за всички, които купуват спанак не от пазара, а от щанда за зеленчуци на големите супермаркети.

Знаем, че Попай Моряка става супер силен, щом хапне спанак, затова няма да се изненадате да научите, че спанакът помага срещу възпалителни проблеми, оксидативен стрес, сърдечно-съдови оплаквания, както и при заболявания на костите. Лутеинът е естествен антиоксидант и предпазва от атеросклероза. Колкото по-голямо количество от веществото има в кръвта на даден организъм, толкова по-еластични артерии има той. Също така намалява риска от нарушаване на зрението и ограничава отлагането на плаки в организма.

Хапвайте 2-3 пъти седмично спанак или зелена салата и ще установите, че сте по-енергични и в добро здраве само след месец.