Зимни гозби! Мандарини, канела, мед, кардамон, ванилия, индийско орехче, шоколад, ром, маслени сладки, греяно вино… Това са романтичните аромати на зимата. Или поне през последните 20-30 години – обсипана с безброй цветни светлини и завита в карирано одеяло на дивана.

Но историята има и друга страна:

„Татко разказваше как на младини през зимните сутрини на път за работа минавал през селската фурна и там хлебарят го черпел с питка, върху която имало запечени парченца солена сланина. Очите му грейваха, когато описваше аромата и вкуса на тази толкова проста и толкова истинска и сърдечна почерпка. За него зимата носеше аромата на кисело зеле, на печена тиква, на прясно свинско, хвърлено директно върху жарта, на червено вино и греяна ракия. И някак естествено аз също възприех тази нагласа, но добавих към нея и уханието на огризка от ябълка, оставена да се запече върху плочата на печка на дърва, на печени орехи, на сушени чушки, на пуканки и на курабийки със свинска мас и локум. И на родопско одеяло, което боцка ужасно, но и топли-топли!“

Нима и това не е романтика! Просто

историите и зимните гозби са различни!

Втората ни връща в бабината кухня. Там през зимата е най-уютно и най-топло. И все е тясно, защото всеки гледа да се свре до печката, която хем грее, хем готви любимите ни манджи. Винаги има някаква изненада, спретната набързо или пък оставена на тих огън още от сутринта.

Любими бабини рецепти: Зимни гозби

В бабината кухня през зимата не можеш да си на диета, защото искаш не просто да опиташ, а да изядеш всичко. И постния гювеч, и затопленото месо от буркана, и запечените наденици, и празената баница, и питката, и сармите, големи колкото юмрук, и пържените сухи чушки с яйца, и простите курабийки, и още, и още, и още… Няма край!

Там никога не се притесняваш, че дрехите ти ще замиришат на готвено. Зимната бабина кухня е свещено място, което не допуска такива скрупули.   

„Марш в кухнята на топло“, ще те изкомандват, когато се прибереш от пързалка мокър и премръзнал. Пак там ще те пъхнат, когато излезеш от банята с мокра коса. Там, на печката се грее малката тухличка, която вечерта ще завият в няколко листа стар вестник и ще мушнат под завивките в неотоплената стая, за да се стоплиш и да заспиш. Цял един магичен свят е това.

лого любими бабини рецепти

Да се върнем там за малко, а! Да си спомним любимите си зимни гозби, останали от мама, от баба, от нейната баба… Толкова много любов и истории за споделеност има в тях. Разкажете ни ги! Ние ще ги сготвим и ще направим така, че повече хора да ги опитат и преживеят на свой ред.

Разбира се, отново ви очакват страхотни награди и много изненади! Най-въздействащите истории с любимите ви зимни гозби ще публикуваме в книгата, която подготвяме.