Лесни за приготвяне, бързи и съобразени със сезона нови вкуснотии подбрахме за вас тази седмица. Лятото официално е тук и знаем, че на никого не му се губи време над печката, след като може да го оползотвори в по-приятни занимания навън. В същото време удоволствието от лятото няма да е пълно, ако не е гарнирано и с нещо апетитно. Защото има ястия, на които можем да се насладим именно в топлите месеци на изобилие от пресни зеленчуци и плодове.

Едно от любимите ни сладки изкушения е кексът с ягоди. Някои от вас ще кажат, че това е пролетна рецепта, защото по това време ягодите вече отстъпват на другите летни плодове. Да, но пък сега идва времето на горските ягоди. Ако смятате, че за градинските е вече късно, пробвайте да го направите с диви. Става още по-уханен и неустоим. Само трябва да изчакате хубаво да изстине, преди да го поднесете.

Нови вкуснотии за всеки

Едно от ястията, с които свързваме лятото и морето, е гръцката мусака. Споделяме с вас рецептата, която получихме от една много симпатична възрастна дама в Гърция. Към нея добавяме препоръката да я охладите напълно, преди да я поднесете. Просто така е по-вкусна. А пък ако добавите към нея и няколко мариновани гръцки сиврии, всички на масата ще си оближат пръстите.

Когато стане много горещо и сте гладни, но и ви е тежко едновременно, може да се освежите с чаша зелено млечно смути. То е в стил Попай Моряка, защото основата му е спанак. Останалото е малко прясно мляко, мед за сладост и плътен вкус и мъничко лимонов сок. Може да му добавите и няколко бучки лед, преди да го поднесете.

Рецепти и за почитателите на месото

Талиатели с богат сос от домати и кълцано телешко и елегантни ленти пармезан. Това ястие носи дъха на Италия и маниера на готвене на италианските готвачи, които не правят компромис с качеството на продуктите. На кухненските инструменти също, а тук ножът е от изключителна важност, защото телешкото трябва да се почисти прецизно от ципите, а след това да се накълца фино. Така че, решите ли да се поглезите с тези талиатели, подгответе си остър нож.

И нещо по-просто за финал – печени пържоли с прясно мляко. Това е може би най-лесната и мързелива рецепта за пържоли, която може да съществува. Поръсвате ги със сол и черен пипер, нареждате ги в тавата, наливате прясно мляко и след час и малко имате чудесно, крехко и сочно месо. Можете да ги поднесете с топла гарнитура или пък салата от нашата богата колекция. Оставяме този избор на вас.

Добър апетит!