Патладжанът се появява на сцената точно сега. Когато вечерите стават по-хладни, а от балконите започва да мирише на печени чушки. Тези два зеленчука обикновено вървят заедно – печени чушки и патладжан. Продължението винаги е вкусно – кьопоолу, лютика, чушки или патладжан с доматен сос, доматена салата с печени чушки и печен патладжан, салата от патладжан с кисело мляко или майонеза, великолепен гювеч, гръцка мусака, имамбаялдъ…

Патладжанът има специфичен вкус, който не допада на всеки. Тези, които го обичат обаче, със сигурност го ценят и непрекъснато допълват личния си рецептурник с нови ястия – постни и с месо.

Любопитен факт в полза на патладжана е славата му на зеленчук на дълголетието. Причината – той може да поддържа киселинно-алкален баланс в организма. Богат е на фибри, калий, витамини В и С, които доказано понижават риска от сърдечно-съдови заболявания. Освен това спомага за образуването на червени кръвни клетки и нормализирането нивото на хемоглобина. Препоръчителен е в менюто на хората, страдащи от диабет, затлъстяване, подагра, бъбречни заболявания.

Добрата новина е, че не губи ценните си свойства при термична обработка.

Патладжанът е вкусен всякак – печен, пържен, задушен, пълнен.

Тъй като попива бързо мазнината, не е препоръчително да го пържите. Това важи с особена сила, ако сте решили да отслабвате с негова помощ. По-добре го консумирайте след друг тип термична обработка. Ако нямате проблеми с теглото, спокойно може да му се насладите и така. С доматен или млечен чеснов сос е великолепен.

Ако патладжанът е с лилава кора, задължително го обелете преди това. Белият може да изпържите и небелен. Задължително го посолете и го оставете де си пусне горчивината. След това го подсушете и го мятайте в тигана.

Изпечен, може да го ползвате за зеленчукови брускети, като добавка към салата от домати, лук, магданоз и сирене, можете да го направите и на пастет с майонеза, сирене и орехи.

Зеленчуците, с които патладжанът най-добре се комбинира, освен споменатите вече печени чушки, са доматите, чесънът, магданозът, копърът, лукът, целината. От млечните продукти добра компания за него са киселото мляко и сиренето.

За зимата може да го запазите във фризера – суров или изпечен. Ако имате достатъчно място в мазето, може да го стерилизирате печен в буркани заедно с печени чушки. През зимата само си отваряте един или два и си приготвяте вълшебно кьопоолу.