Замразените чушки са идеален продукт за приготвянето на различни ястия и разнообразяване на менюто през зимата. Освен това подготвянето им не изисква особени усилия, а е повече въпрос на желание.

Ако сте решили да си замразите чушки за зимата, използвайте големи и месести, без загнивания и дефекти по повърхността, които и след размразяването ще запазят своя вкус и вид.

Подготовката им е кратка – трябва да ги измиете, подсушите и почистите от семките и дръжките.

Как да замразите чушки

Зависи от употребата след размразяването. Ако възнамерявате да ги ползвате за пълнене, трябва да са цели. Поставете ги внимателно една в друга, нещо като „кула” от чушки. Това е вариантът, ако искате да ги замразите сурови. Трябва да имате предвид, че по този начина заемат повече място във фризера.

Ако не разполагате с голям обем, ги бланширайте. Процедурата до почистването е същата. Докато се занимавате с това, налейте повече вода в голяма тенджера и след като кипне, я посолете. Пускайте почистените чушки и след като поврат 5-6 минути (засечено от момента на завиране), ги извадете. Прехвърлете ги в ледена вода, за да спре процесът на варене. След това само ги оставете да се отцедят и охладят напълно, подредете ги в пликчета и замразете. По този начин ще си спестите ценно място в хладилника, за други плодове и зеленчуци.

Ако ще използвате чушките за готвене – супи, ястия – трябва да ги нарежете на парченца и да ги приберете в пликове. Ако искате да запазят перфектно формата си, първо ги замразете върху пластмасов поднос, след това приберете в пликовете. И поставете отново във фризера.

Печените чушки също могат да се съхраняват замразени. Дали да ги изпечете с или без семките, е въпрос на лични предпочитания. Важно е обаче да не ги белите, а да ги замразите с люспите.

Как да използвате замразените чушки

Изсипете в тенджерка и залейте с хладка вода за няколко секунди. Когато чушките започнат да се отпускат, можете да започнете с готвенето. Това важи най-вече за случаите, когато ще правите пълнени чушки. Може да ги напълните и с кайма, и само с ориз, и със сирене и яйца.

Когато ползвате чушките за супа или за гювеч например, може да ги сложите и замразени.

Ако не бързате, оставете чушките да се размразят постепенно в хладилника и след това продължете с готвенето.