Вино, сирене, кошничка с различни видове хляб или пък плодове… Естетска наслада. Удоволствие, което не изисква никакви усилия, но разтапя небцето и душата.

Сиренето е тайната любов на виното, едва ли някой ще оспори. Но съчетаването на правилния сорт вино с подходящия вид сирене не е така просто, както изглежда. То е цяла наука, в която понякога ни се удава да се промъкнем благодарение на собствената ни вкусова интуиция. Ако обаче искаме да не сме „взломаджии“, а да вземем максимума от бутилка вино или парче любимо сирене в домашни условия, трябва да подходим малко по-образователно.

Кое сирене с какво вино си подхожда

Отговорът на този въпрос отдавна не е енигма.

Ако искате да се насладите на краве, овче или козе сирене с чаша вино, изберете божоле за кравето, шардоне, отлежавало в дъбови бъчви, за овчето, и розе за козето. Практически към всяко козе сирене можете да сервирате совиньон блан.

Сирената от типа на моцарела или рикота имат по-деликатен, млечен вкус. Това ги прави подходящи за леките бели вина, розето, както и младото червено вино.

Камамбер изисква вино с плътен вкус, каквито са пино гри и каберне совиньон. Обратната комбинация също е подходяща, а именно сирене с по-лек вкус и съответно по-леко вино.

Наситеният вкус на гауда, чедър или пекорино върви много с червено вино, специално мерло или каберне совиньон. С грюер пък би било да поднесете божоле или шабли. Портвайнът си отива с горгонзола и сини сирена.

Шампанското си подхожда с по-твърди сирена като чедър, гауда, козе сирене, пармезан.

Нека не забравяме и традиционните български вина

като мавруд, широка мелнишка, гъмза. Те също имат добър приятел в лицето на сиренето, включително нашето бяло саламурено сирене.

Гъмзата е именно такова вино. Тя си отива със сирена с по-лек, млечен вкус. Можете да я поднесете с прясно бяло сирене, фета, моцарела, ементал.

Маврудът е с плътен и наситен вкус. Той обича отлежали сирена със средна твърдост като нашенския кашкавал например или пък вносните чедър и гауда.

Широката мелнишка пък се съчетава с прясно биволско или овче сирене, които не са така солени. По-мек кашкавал също е добра компания за нея.

На сирене и вино с приятели

Това е много вкусна и приятна среща, която предполага сладко-лежерни разговори и много смях. За нея можете да се подготвите с плато от сирена.

Какви правила да следвате?

Добре е да комбинирате в едно плато три или пет вида сирене. Не трябва да бъдат повече от седем, препоръчват специалистите. Първо, защото няма да можете да опитате от всички. И второ, защото след третото-четвъртото рецепторите ви вече ще са доста притъпени и няма да можете да направите разликата във вкусовете.

Препоръчваме ви да не режете сиренето предварително, а да го поднесете с подходящите ножове, така че всеки да може сам да си отреже. Според кулинарните закони в едно плато трябва да има около 40 до 60 г от всеки вид сирене на човек.

Можете да аранжирате платото с различни плодове – круши, смокини, грозде. Плодов конфитюр също е подходящ, както и сушени плодове, маслини, орехи. Всички те допълват вкуса.