Бъдни вечер и Коледа са едни от най-светлите дни в годината. И най-семейните. Тогава всички членове на семейството се събират и сядат на една маса. За да споделят топлината и уюта на дома и храната, с която Бог ни е дарил.

Бъдни вечер е последният ден от коледните пости.

Символ е на щедростта на земята, както и на надеждата, че новата година ще донесе плодородие и по-добър живот за всички.

Трапезата трябва да предложи вкусни и домашно приготвени ястия. По традиция те трябва да са определен брой – 7, 9 или 11. Преди масата да бъде подредена празнично, стопанинът на дома запалва бъдника в огнището. В днешно време това е трудно, защото малко от нас имат камина или огнище. Но можете поне да прекадите дома с малко тамян.

Какви са ястията?

Задължително постни. Според традициите най-важна е питката, кръгла, приготвена от брашно, вода и мая, в която се слага паричка. Питката се разчупва преди всички да започнат да се хранят от най-възрастният член на семейството, който раздава на всеки по парче хляб.

Какво още ви трябва за празничното меню?

Можете да приготвите боб чорба или боб яхния, а защо не и боб на тепсия, тиквеник, ошав, жито, пълнени чушки с ориз или с боб, малко мед, зелеви или лозови сармички, различни видове ядки. В общи линии пазаруването за Бъдни вечер се случва бързо и не изисква много продукти.

Киселото зеле, което ще вземете за сармичките, можете да използвате и за коледната трапеза, ако ви остане. Бобът от Бъдни вечер можете да сложите и на коледната маса, като добавите вътре няколко запечени ребърца.

Като цяло обаче ви съветваме да не прекалявате с количеството храна, за да можете на коледа да блеснете с нещо по-вкусно и блажничко.

Коледната трапеза е много по-богата.

И естествено, в нея присъства месото. Традицията повелява на Коледа да се заколи прасето. Днес повечето от нас живеят в града и ако нямате роднини на село, трудно ще спазите традицията. Но не пречи на коледната ви трапеза да се настани вкусно ястие от различни видове меса с чудна препечена коричка и аромат. Свинското е основополагащо. То може да бъде приготвено под формата на пържоли с различни гарнитури и салати (последните се препоръчват много от диетолозите, за да избегнем преяждането и проблемите със стомаха), капама и какво ли още не. Задължително трябва да помислите за сармички с кайма, за тънко нарязана сланинка, полята с червено вино, за богато подредените чинии с мезета.

Десертите – без тях Коледа е почти невъзможна!

Традиционният за нас десерт на Коледа са тиквеникът и печената тиква. Както и коледните курабийки, които ухаят на мед и канела. От германците на трапезата ни дойде щоленът.

Днес се приготвят пайове, коледен пудинг, дошъл от кралска Великобритания, коледно пънче, традиционно за Франция.

И така. Да направим едно обобщение.

За трапезата на Бъдни вечер ще имате нужда от брашно за питката, сушени червени чушки, които да напълните с боб или ориз, лозови или зелеви листа за сармичките, ядки, кори за баница и тиква за нея (за тиквеника).

За трапезата на Коледа ще имате нужда от свинско месо, кори за баница и тиква (ако сте хапнали тиквеника), мезета, вино, вкусна празнична питка (готова или брашно, яйца, кисело мляко – за да си я приготвите), брашно за курабийките, мед, канела, продукти за няколко салати (зелена, Снежанка, редена).

И нека пазаруването да започне сега!