Способността на солта да запазва храната е в основата на цивилизацията. Възможността на човечеството да пътува на дълги разстояния е именно благодарение на солта. Така тя става изключително ценен и скъп търговски обект. Заменяли са сол със злато. Случвало се е размяна на роби срещу сол, а изразът „солта на живота“ датира от бронзовата епоха.

Днес солта е почти универсално достъпна, сравнително евтина и често йодирана. Но най-вече опасна. Проучвания показват, че солта задейства импулси в ума, които водят до подобряване на настроението, като по този начин се облекчава всяко състояние на депресия. Изключването на солта от всекидневното ни меню не е безопасно, но намаляването на употребата е задължително.

Натриевият хлорид, познат още като готварска сол, е химическо вещество с химическа формула NaCl. Концентрацията на натриеви йони в кръвта е пряко свързана с

регулацията на нивата на телесните течности

Прекаляването с подправката обаче води до хипертония и оказва негативно въздействие върху различни органи и системи.

Солта се разпределя неравномерно в отделните тъкани. Най-големи количества се натрупват в мускулите, на второ място – в червата, и най-малко – в белите дробове. Елиминирането на солта от организма става преди всичко чрез бъбреците, които се натоварват предостатъчно при нисък прием на вода. Солта се изхвърля от организма по-малко през кожата, белите дробове и червата. Една част от солта, която се отделя през бъбреците, се всмуква обратно. Т.е. сърцето и бъбреците са най-засегнати от солта.

Специалистите по сърдечно-съдови заболявания често алармират за вредата от солене на ястията, преди да сме ги опитали. Българите се хранят с доста пикантни, подправени и осолени ястия. Едни от най-любимите ни храни като туршията, киселото зеле киселите краставички са с високо съдържание на сол.

Необходимото количество сол

При необходимо количество 3 мг на ден, консумираме реално 10-15 мг. В различните страни препоръчителната доза е различна. Българите ядат два-три пъти повече сол, отколкото е необходимо, според заключение на доктори от Българската лига по хипертония.

колаж от две изображения с лъжичка сол и ръка подсоляваща зелении

Прекомерната употреба на сол води до високо кръвно налягане, основна причина за сърдечно-съдови заболявания, бъбречна недостатъчност и мозъчен инсулт. Солта има свойството да задържа вода в организма, като го „принуждава“ да елиминира калия, което увеличава работата на бъбреците и те се свръхнатоварват. Съществува реален риск от развитието на сърдечно-съдови заболявания, диабет и не на последно място – туморни образувания. От друга страна, мастните клетки се изпълват с вода, увеличавайки теглото и размерите си.

Специалисти твърдят, че всеки излишен грам сол води до задържането на 23 г излишна вода в тялото, чиято проява е целулит и клетъчно обезводняване. Организмът се стреми да се освободи от излишното количество натриев хлорид, в резултат на което той се отлага в ставите, кръвоносните съдове и органите. Това създава предпоставка за развитие на подагра, артрит, камъни в бъбреците. Наднорменото тегло, инфаркти и инсулти са често в следствие на прекомерната употреба на сол.

Готварска сол под лупа

колаж от 2 снимки с бурканче със соло и кристали сол под микроскоп

От друга страна, нито един организъм не може да живее без прием на сол, защото тя влиза в състава на кръвта и лимфата. Недостигът на натрий може да доведе до нарушаване процеса на провеждане на нервните импулси, както и на производството на инсулин. Липсата на този елемент стимулира производството на вещество, наречено ренин, което може да предизвика спазъм на капилярите и повишаване на кръвното налягане. Тогава възниква въпросът как организмът да си осигури необходимото количество сол, без това да доведе до негативни последствия за него?

Милиони години са били необходими на природата да създаде съвършена кристална структура, включваща в себе си повече от 84 химични елемента, напълно задоволяващи нуждите на организма. Сол, създадена в най-големия енергиен център на Земята – Хималаите, изключително чиста, незамърсена и без никакви добавки!

Експерти по диететика препоръчват различните видове сол и заместителите им. Натуралната морска сол е здравословен заместител на масовата готварска сол. Нерафинираната морска сол също е добър заместител на натриевия хлорид. Калиевата сол е бяла на цвят, но злоупотребата с нея води до вреди в организма. Други заместители – смесените подправки с билки, лимон и пипери, са достатъчни в повечето ястия.

Затова нека имаме „солта на живота“, като опитаме с 3 г дневно и да помислим за менюто си утре.