Стигнахме най-сетне до онзи момент на изобилие в годината, когато плодовете са не само източник на витамини, но и на сладко удоволствие под формата на сладолед, лимонада, шейк, чийзкейк…

Сега, когато имаме толкова много и толкова разнообразни, можем да си позволим лукса да готвим с тях. Да печем сладкиши, да ги добавяме в салата, да си забъркваме коктейли, плодови млека и какви ли не глезотийки.

Ягоди, праскови, кайсии, малини, нектарини, пъпеш… Можете да ги смесвате, да им добавяте екзотични плодове като манго и ананас, да си правите напитки на основата на прясно или кисело мляко. Ползвайте листенца прясна мента за свежест. Тя се комбинира добре с повечето плодове. Може би ще ви изненада, но е много добра компания за пъпешите.

Подбирайте добре узрели плодове, защото в тях има повече сладост и няма да се налага да добавяте захар или мед. Честа добавка в плодовите шейкове е сладоледът, така че той също ще придаде сладост на напитката.

Преди да пуснете кулинарното си въображение в действие, ви предлагаме да загреете с

3 лесни рецепти за плодов шейк

Две чаши ягодов млечен шейк на бял фон, снимани отпред

Ягодов млечен шейк

Защо да си купувате ягодов млечен шейк и той никога да не ви стига, след като можете да си го направите вкъщи за 10 минути. Лесно е и дори не трябва да сте в сезона на ягодите, защото става също толкова вкусен и със замразени. Тях, за щастие, ги има целогодишно в хладилните витрини на магазините.

Можете да добавите и други горски плодове – малини и боровинки. Къпините не са за препоръчване, защото имат едри семенца, които остават по зъбите. Ако решите да ги ползвате, е добре да ги блендирате отделно и след това да ги прецедите.

Чаша млечев шейк с кайсии и кайсии на заден план, снимана отпред

Млечен шейк с кайсии

Ако са ви останали няколко сочни и добре узрели кайсии, но вече сте им се наситили, опитайте нещо по-различно – студен и свеж шейк с кайсии с топка сладолед и листенца мента. 5 минути, блендер и висока чаша – това е всичко. Вкусът му е едновременно мек, сладък и приятно накиселяващ.

На децата може да го предложите като междинна закуска или просто малка почерпка между игрите. Щом има топка сладолед и е в красива чаша със сламка, няма да ви откажат. Вие пък ще сте спокойни, че са си взели дневната доза пресни плодове и мляко.

Шейк от праскови в коктейлен буркан, сниман отстрани

Шейк от праскови с ванилов сладолед

Чаша студен шейк от праскови, гарниран с топка ванилов сладолед, е чудесен начин да се разхладите в летните жеги. Ако имате омекнали праскови или пък домашни в по-голямо количество, можете да се поглезите и все пак да ги хапнете в суров вид. Иначе възможностите за печени десерти са неограничени.

Към продуктите за този шейк от праскови можете да добавите и парче манго или добре узрял банан. Комбинацията е много сполучлива. Вкусът ще стане още по-наситено плодов, а и ще донесе още малко сладост на напитката.