Череши = любов. Няма по-добро определение за тези великолепни плодове. Сочни, сладки, освежаващи! Трудно е човек да им устои и да им се насити. Късметлии сме, че те се отглеждат в България и в първия месец на лятото можем да ядем от тях до насита.

Разбира се, пресни са повече от великолепни, но на сладко или сок, сушени или пък в различни десерти са не по-малко вкусни. Изобилието от череши през юни изисква да проявяваме гъвкавост и творчество, така че да извлечем всички ползи от тях и да не ги похабяваме. Затова ви предлагаме

3 разкошни десерта с череши за следобедното кафе и не само

Сладкиш с череши

Колаж от две снимки - сладкиш с череши и череши в купа

Няма как да не започнем с дунапренен сладкиш с череши. Ние го обичаме с много пудра захар отгоре, но да е постоял малко с нея, за да може да се разтопи в черешите и полученият сладък сок да попие в тестото. Ще ви се услади с кафе или чаша студено прясно мляко и едно парче със сигурност няма да ви е достатъчно.

Брауни с череши

Ако обичате шоколада, направете си брауни с череши. Всякак е любимо – със студено прясно мляко, с горещо кафе, с капучино, с чай, с ванилов сладолед… Важно е само парчето да е голямо. Приготвя се относително лесно и бързо. Единствено би ви затруднило разтопяването на шоколада на водна баня, но и с това можете да се справите.

Колаж от две изображения - череши на клонка и брауни с череши

Важен детайл тук е, че брауни с череши можете да си направите по всяко друго време на годината, като използвате замразени плодове. Тогава обаче е важно да ги оставете предварително да се размразят и да се отцеди водата. В противен случай ще разредят много консистенцията на тестото и сладкишът ще стане глетав.

Чийзкейк с череши

Колаж от две изображения на чийзкейк с череши и черешив чиния

Когато слънцето започне да прежуря, можете да се освежите с лек чийзкейк с череши. Приготвя се без печене и има богат млечен вкус, без да е тежък, защото в крема няма маскарпоне. С чиста съвест можете да си отрежете по-голямо парче и да си налеете чаша домашна лимонада или ледено фрапе с него. Студената напитка ще му бъде много по-добра компания от топлото кафе.

Бонус идея за зимните месеци

Колаж от две снимки - сладко от череши и ванилово руло с череши

Когато пресни череши няма, но от шкафа ви се усмихва примамливо бурканче уханно сладко от череши, ароматизирано с индрише, си направете ванилово руло. В него имаме гъст ванилов крем, разпределен върху хрупкава основа от кори за баница, а в центъра – сладкото от череши. Традиционни и добре познати вкусове, но обединени и поднесени по изненадващ начин. Запазете си рецептата за някой студен съботно-неделен следобед. Ще ви върне усмивката и доброто настроение.

Приятно сладкотворене!