Колко време можете да издържите без месо и можете ли въобще да живеете без него – макар и за определен период от време? На прага на великденския пост отново си задаваме този въпрос и отново повдигаме темата за силата на волята над физическото, за тленността на всекидневните ни желания и за това от какво сме способни да се откажем – не непременно в името на вярата, но в името на нещо.

Не се замисляме за това без повод, но постите винаги са активиращ фактор. Да опитам ли? Ако не се чувствам добре, ще спра. Може да пробвам седмица-две. Може във всяка седмица от поста да се отказвам от различна храна – това мога да понеса. Различни възможности минават през главите ни.

Най-честата интерпретация на постите е изключване на месото за целия период на постите и на яйцата и млечните продукти в последната седмица преди Великден.

Ако обмисляте подобен вариант, тази селекция от рецепти без месо ви дава възможност да видите как би изглеждало менюто ви и ви провокира да мислите и готвите извън рамката на пилешкото, свинското, телешкото, рибата. Ще се убедите, че дори на масата да няма месо, пак има какво да се яде, при това много по-разнообразно. И още – да не се фокусирате върху въглехидратите. Защото това е най-голямата грешка – през пости да се консумират предимно бързи въглехидрати, от което тялото никак не се чувства добре.  

4 рецепти за супи без месо

Ако се замислите, рецептите за супи без месо са много повече от тези с месо. Всякакви вариации на тема зеленчуци и варива, да не забравяме рибата и гъбите, бистри или пък застроени, крем супи, добрият стар таратор… Имате избор, както и повод да опитате нещо ново и различно, което досега не сте готвили като крем супа от сладки картофи или пък рибена супа с домати.

Купичка супа от сушени манатарки, снимана отпред
Купичка с крем супа от сладки картофи, снимана отгоре
Купичка рибена супа с домати върху дървена дъска, снимана странично
Копривена клин-чорба в порцеланова купа, заснета отгоре

Великденските пости са по-лесни за спазвате от Коледните, защото можем да се възползваме и от разнообразието от пролетни зелении – коприва, лапад, спанак, киселец, див чесън. От тях стават чудесни супи, основни, баници и салати. Някои от тях могат да се хапват и сурови. По-важното обаче е, че ви дават ценни витамини. Ние обичаме особено много копривената клин чорба с праз, която е великолепна и топла, и студена. Ако натрошите в нея малко сирене, спокойно можете да се нахраните.

Ако ви се прииска нещо топличко и ароматно, направете си супа от сушени гъби, която е и доста питателна.

В случай че 4 рецепти за супа не ви стигат, можете да си изберете още от нашата колекция от супи. Категорично няма да останете гладни!

4 салати

Чиния с европейска салата, снимана отгоре
Салата с праз, варени яйца и маслини, снимана отгоре
Фарфале със сос от кисело мляко и авокадо
Салата от леща и гъби, снимана отпред

Салата без месо е по-скоро правило, отколкото изключение, но все пак… В последните години започнахме да добавяме към зеленчуците риба, сушени меса и т.н., което промени малко концепцията. По време на пости салатата просто се завръща към своята традиционна българска нормалност – предимно (пресни) зеленчуци и тук-там сирене или варено яйце. С марули, спанак, киселец, див чесън, моркови, цвекло, пролетно зеле, гъби, маслини  е лесно да имате различна салата всеки ден от седмицата. Но и тук можете да опитате нещо по-различно и най-важното – по-засищащо, което да компенсира отсъствието на месо. Салатата от леща и гъби е добро предложение, както и комбинацията от фарфале, авокадо и кисело мляко.

4 рецепти за основни ястия без месо

Висш пилотаж в кухнята е да сготвиш вкусно и богато ястие без месо. Успяваме всеки път, затова и сме тук да ви помогнем с доказано работещи рецепти. Тези 4 са само за да събудят любопитството ви и да ви покажат колко много възможности стоят пред вас, включително и такива, за които дори не сте си помисляли.

Тарт с броколи, сниман отгоре
Вегетариански бургер върху дървена дъска, сниман странично
Триъгълно парче пита с домати и праз в кафява чинияка, снимано острани
Картофи с гъби и лук на фурна в обла тавичка, снимани отгоре под ъгъл

Бургерът може да е и без месо – вегетариански, с добавка от плочка сирене и хубава, едросмляна лютеница. Вместо пиле с картофи може да ни направите картофи с гъби и лук на фурна или пък тарт с броколи и сирене. Когато разполагате с повече време, запретнете ръкави и направете пита с домати и праз. Дори тези в семейството ви, които не постят, ще я харесат.

За още вдъхновяващи идеи разгледайте вегетарианските ястия на Mate Kitchen. Подготвили сме и няколко нови, които предстои да споделим с вас.

Приятно готвене и добър апетит!