Знаете ли че лимоните съдържат повече захар от ягодите? Че от чесъна може да се направи лепило, а крушите зреят отвътре навън?

Знаете ли, че в началото на XIX в хората са смятали, че доматите имат лечебни свойства, а картофите са били смятани за отровни.

Ще се изненадате какви любопитни факти витаят около продуктите, които се намират в хладилника ви. Така например на френски думата еклер означава „светкавица“? Предполага се, че еклерите са кръстени така заради блясъка на глазурата им.

Наричат пъстървата царицата на речните риби. Но знаете ли, че тя е първата изкуствено развъждана риба в света. Наричат я още постна риба, тъй като не съдържа почти никакви мазнини.

Бадемите са една от древните храни, за които се е писало в историческите текстове, включително и в Библията. Римляните ги наричали гръцка ядка или гръцки орех. Знаете ли, че бадемите ще се запазят в продължение на няколко месеца, ако се съхраняват в хладилник, а ако се замразят, могат да се съхранят и за период до една година. Редица проучвания показват, че 28 г бадеми съдържат същото количество антиоксиданти, което се открива в 300 г броколи или чаша зелен или черен чай.

Колаж от 4 снимки на еклери, пъстърва, бадеми и патладжани

Историята за доматите, които са плодове, вече не е тайна за никого. Но патладжаните… От гледна точка на ботаниката те също са плодове, при това горски плодове.

Знаете ли че…

Чушките са познати на човека още от древността. Приема се, че произхождат от Мексико и Гватемала, където местните индианци ги отглеждали още преди 2000 години. Химичният състав на чушките заема едно от първите места сред зеленчуците по съдържание на витамин С. При тях то е 4-5 пъти по-голямо, отколкото в лимона.

И понеже стана въпрос за витамин С, знаете ли, че чаша варен карфиол е отличен източник на витамин С – в него се съдържат цели 91,5%. За да се ограничи изливането на част от минералите му и други водноразтворими съставки, най-добре е карфиолът да се вари на пара или в малко количество вода, която след това може да се използва за супи и сосове. Карфиолът е от онези зеленчуци, които често се препоръчват по време на диета. Трябва да се приема в малки количества, когато е суров, и в доста по-големи, когато е попарен или сварен. Съчетан с други зеленчуци, карфиолът е изключително полезен и вкусен. Освен това се грижи за стройното и здраво тяло. Доказано е, че той предпазва от поява на тумори. За консумация се използват основно цветчетата, но стъблата и листата също са ядливи и са много подходящи като добавки към супи.

Колаж от 4 изображения на пиперки, карфиол, моркови и сини сливи

Знаете ли, че първите моркови са били лилави? Оранжевите се появяват едва през XVII век след дълго селектиране.

Сините сливи, освен вкусни, са и много полезни. Те имат немалко лечебни свойства, познати са и в народната медицина. Сините сливи съдържат множество витамини: В1, В2, РР, С, провитамин А, както и минерали и микроелементи: натрий, калий, магнезий, фосфор, желязо. Според учените една слива съдържа такова количество антиоксиданти, колкото има в 100 г боровинки.

Телешкото месо присъства в европейските кухни от древни времена. То често е във форма на котлети като италианските котолета или знаменитото австрийско ястие виенски шницел. Тъй като телешкото съдържа по-малко мазнина от много други видове месо, при готвенето му трябва да се внимава да не стане прекалено твърдо и сухо. То съдържа цинк, желязо и витамини от група В, които стабилизират настроението и ви успокояват. А е и ценен източник на протеини, които са важни за растежа на мускулите и за общото ви здраве.