В хладилника имам едно парче тиква и не знам какво да правя с него. Нито е достатъчно за печене, нито стига за тиквеник… Познато ли ви звучи?

През зимния сезон, а и особено след пищни празници като отминалата Коледа, чуденката какво да правим с останалото парче тиква в хладилника е повече от нормална. Колкото и малка тиква да сме взели, почти никога не можем да оползотворим цялото количество.

Някои домакини прибягват до готовите пакети обелена и почистена тиква, които се продават по сергиите и в магазините, защото са практични и пестят време и усилия. Ако трябва да сме честни обаче, те си струват само ако тиквата е срязана пред вас и я сготвите веднага след като се приберете вкъщи. Иначе всичките й ценни вещества се губят и от нея остава само вкусът. Не е малко, но не е и всичко.  

Това означава, че когато срежете тиквата, трябва да имате много ясна представа за какво ще я ползвате. Защото ще изпечете само част от нея, а не искате да изхвърлите останалото количество, нали.

Какво може да се направи с парче тиква?

Ние имаме няколко вкусни отговора на този въпрос, включително и солени – зависи какво ви се яде.

През зимата, макар тази да е нетипична, топлата супа е повече от задължителна на масата. Комбинацията от тиква, червена леща и лук или праз ще ви изненада приятно. Ако досега не сте опитвали, имате нашите уверения, че крем супата от тиква не става сладка. Всъщност, вкусът на тиквата се променя много, когато влезе в тенджерата в компанията на праза, лещата и няколко скилидки чесън. Накрая може да я поръсите и с лютив червен пипер за още по-сгряващ ефект.

Останалото парче тиква може да превърнете и в чудесна зимна салата с червено цвекло, тиква и сирене. Съчетанието от сладникавата тиква, землистия вкус на цвеклото, солеността на сиренето и пикантната свежест на дресинга от мента, чесън, зехтин и ябълков оцет прави салатата неустоима. Тук правим уточнението, че тя е за хората, които не се страхуват да излизат от установената кулинарна рамка.

За всички останали имаме по-традиционно, сладко предложение – сладкиш с тиква и стафиди. Великолепно съчетание от тиква, стафиди, канела, малко ванилия и лек алкохолен намек от рома, в който се киснат стафидите. Приготвя се лесно, става сочен, но с дебела, хрупкава коричка и е неустоимо вкусен. Великолепен е и с чаша студено прясно мляко, и със сладко алкохолно питие – въпрос на вкус и настроение е как ще си го хапнете.  

За хрупане по всяко време са бисквитите с тиква и моркови. Особено добре си подхождат със следобедния билков или плодов чай. Можете да ги предложите и на дете с никнещи зъбки, защото списъкът с продукти е съвсем скромен, но по-важното в случая е, че в тях няма нито яйца, нито млечни продукти.   

Отново постен, но пък с богат вкус и прекрасен аромат е кейкът с тиква и бадемово брашно. Имаме бадемово брашно, кафява захар, орехи, канела, мед, индийско орехче – разкошът е истински и завършен. И най-вече здравословен. Тази рецепта е поредното доказателство колко вкусна може да е вегетарианската храна и с колко много предразсъдъци живеем по отношение на храненето без животински съставки.