Захарният диабет тип 2 е типичен за зрялата възраст. В последните години се наблюдава обаче тенденция към зачестяване на заболяването и в детска възраст. Това има връзка с тревожните данни за увеличаване броя на децата с наднормено тегло и затлъстяване в световен мащаб. Именно тези отклонения се считат за основен рисков фактор за отключване на заболяването. Това е свързано с приема на високоенергийни храни, намалената двигателна активност, обездвижването пред телевизора и компютъра, намалените социални контакти.

Заболяването се открива обикновено през юношеството, като заболеваемостта расте с увеличаване на възрастта. Фамилна история за диабет тип 2 има при почти всички новодиагностицирани случаи. Обикновено децата са с различна степен наднормено тегло, може да се наблюдава лека полидипсия (жажда) и полиурия (увеличено количество урина). В много случаи няма симптоми и заболяването се открива случайно, при изследване по друг повод.

Диабет тип 2 е заболяване с прогресивен ход, което постепенно води до инсулинов дефицит. Лечението зависи не само от стадия на болестта, но и от разбирането и съдействието от страна на пациента. Изискванията за успешната терапия включват коренна промяна в начина на живот и физическата активност. По тази причина е необходима консултация със специалист по храненето за определяне на най-добрия хранителен режим за пациента. Препоръчва се нискокалорийна и с ниско съдържание на мазнини диета, избягване на готовите храни, сладкишите, чипса, газираните напитки, които често присъстват в менюто на подрастващите. За сметка на това трябва да се обърне повече внимание на консумацията на прясно приготвени храни, както и на различните физически натоварвания с продължителност от 30-60 минути поне 5 пъти седмично. Времето пред телевизора и компютъра трябва да бъде сведено до минимум.

В много случаи новият начин на живот не се възприема добре от тийнейджърите, което създава терапевтични затруднения. В тези случаи трябва цялото семейство да се ангажира с новия хранително-спортен режим, за да има ефект от терапията и детето да усеща подкрепящата семейна среда.

За съжаление, днес диабет тип 2 при деца в тийнейджърска или дори ранна  училищна възраст не е рядкост. Броят случаи на патологията рязко нараства, тъй като начинът на живот на децата става по-заседнал. Те все по-често се хранят с преработени храни и полуфабрикати с много захар. Комбинацията от тези фактори с ниската физическа активност и продължителното стоене пред екраните на различни устройства е причина за повишен риск от диабет сред младежите.

Риск от затлъстяване и наследственост

Липсата на внимание от родителите към храненето на децата и ниското ниво на физическа активност увеличават риска от затлъстяване. Това е най-мощният рисков фактор за развитие на диабет тип 2 в детска, тийнейджърска и юношеска възраст. В няколко мащабни изследвания, проведени в САЩ, се установява, че детското затлъстяване, което не се овладее в пубертета, може да увеличи риска от диабет в зряла възраст от 4 до 28 пъти. Затова не е изненадващо, че глобалното нарастване разпространението на детски диабет тип 2 съвпада с активното нарастване на случаите на наднормено тегло при децата.

Симптоми на развитие на диабет тип 2 при детето

Често за родителите е трудно да проследят симптомите на диабет тип 2 при децата, особено ако са по-малки от 10 години. При тях е възможно да са едва различими, а понякога изобщо няма никакви симптоми. Но ако детето се оплаква от постоянна жажда, ходи до тоалетна по-често, възникне нощно напикаване и необяснимо сваля килограми, това може да е признак на диабет тип 2. Още един симптом е пигментация на шията и подмишниците, което е признак на инсулинова резистентност.

Други възможни симптоми на диабет тип 2 включват ранно полово съзряване, особено при девойките. Детето може да страда и от рецидивиращи стафилококови инфекции на кожата. При момиченцата са възможни вагинални гъбични инфекции. Разбира се, в зависимост от възрастта на детето за родителите не е лесно да определят всички симптоми.

Тийнейджъри и диабет тип 2

Родителите на тийнейджъри, дори без да забелязват подозрителните симптоми, невинаги могат да мислят за диабет тип 2. Те могат да приемат проявленията за особености на половото съзряване или на пубертета. Освен това, дори за родителите, които знаят за риска от диабет, е трудно да се борят с такива фактори като бързото хранене и изобилието от промишлени храни.