Сочните ябълки са едно от безценните съкровища на есента. Хрупкави, ароматни, в примамливи цветове и разнообразие от сортове и вкусове, те са особен вид наслада за небцето.

Изразът „Ще хапна една ябълка“ е многолик. Защото хапването на едната ябълка може да бъде свързано с различна ритуалност. Да я избършеш в дрехата и да я отхапеш направо така, без да я миеш. Да си я нарежеше на четвъртинки, да обелиш кората, да махнеш семките и да си я поднесеш сам на себе си. Да я нарежеш на тънки филийки, както е с кората, и да я поднесеш в широка чиния, в центъра на която има малка купичка мед… Всеки има своето ябълково преживяване, което неотменно спазва. Но най-ключова е фразата: „Имам ябълки от село“, защото тя винаги обещава специално вкусово изживяване.

Лекарите съветват всеки ден да хапваме по една ябълка. Защо?

Защото този нискокалоричен плод е богат на фибри, които се отразяват благотворно на работата на стомашно-чревния тракт. Освен това съдържа витамини от група В и витамин С, минерални вещества, необходими за правилното функциониране на всички органи и системи в организма.

В кората на ябълките има желязо, което е важно за органите, свързани с производството на кръв. А в семките има йод, който е супер необходим на щитовидната жлеза.

Една ябълка на ден ни осигурява добра профилактика срещу инсулт, инфаркт, Алцхаймер и захарен диабет.

Вероятно ще се изненадате, когато разберете, че

съществуват повече от 8000 сорта ябълки

Това е единственият плод, който предлага такова огромно разнообразие от вкусове, аромати, текстури и цветове.

В България сме късметлии, че можем да се наслаждаваме на наши, родни сортове ябълки. Затова и сме чувствителни към тези, които се предлагат в големите търговски вериги, подредени старателно, с еднакъв размер и външен вид, често покрити с фин слой восък, защото идват отдалеч и т.н. Струват ни се твърде съвършени, за да са „истински“. И вкусът им подчертано не е този, който ни се иска.

Освен великолепни в суров вид, ябълките са изключително вкусни и когато влязат в състава на някой десерт. Стига да споменем само щрудела и печените ябълки с орехи и мед.

Кулинарните възможности, които предлагат, са много, но ние избрахме да ви предложим

3 по-скоро необичайни рецепти с ябълки

от нашата колекция с изпробвани вкусотии. Най-новото попълнение в нея е медената ябълкова баклава. Ако се случи да имате повече ябълки „от село“ се чудите какво да направите с тях, опитайте тази рецепта. Ябълки, стафиди, орехи, канела, малко ром за разкош и сироп, който се приготвя не със захар, а с пчелен мед. С кафе или силен черен чай е неустоима.

Медената ябълкова баклава не е толкова пропита със сироп като традиционната баклава. Тя е приятно сочна и мека, притежава специфична медена сладост, която се съчетава много добре с ябълковата плънка, без десертът да е тежък и невъзможен за ядене.

Ако търсите нещо ябълково, но не толкова сладко, опитайте нашата ябълкова торта. Тя се разминава с традиционните представи за торта, защото в нея няма нито крем, нито редове от блатове. Само деликатният вкус на масло, ябълки и канела върху нежен, пружиниращ пандишпан.

За тази рецепта не е задължително ябълките да са твърди и лъскави. И поизостанали, сбръчкани, забравени в панера с плодове вършат чудесна работа. Тук не търсим естетичен ефект. Можете дори да комбинирате няколко сорта. В рецептата сме посочили, че са ви нужни 1 кг, но и да са малко повече, пак ще се получи. Ябълковият вкус ще бъде още по-наситен.

Препоръчваме ви да я поднесете с топка ванилов сладолед или розичка от бита сметана.

Завършваме ябълковото трио с нещо леко и неочаквано – панирани ябълки с корнфлейкс. Тази рецепта е вкусно решение за оползотворяване на стари, поизостанали в панера ябълки. Не ги изхвърляйте с пренебрежение на боклука. Макар и поувехнали, те все още имат какво да ви дадат. Панировката ги прави хрупкави отвън, а отвътре са приятно омекнали и са освободили аромата си. Може да ги поднесете със сладолед или сметана, съчетават се чудесно.

Да ви е сладко!