Всеки ще се съгласи, че 3 март не е празник, който се отбелязва на масата.

Трапезният патриотизъм, макар и придобиваш застрашителни размери, е като цяло негативно и непродуктивно явление. Няма и особен възпитателен ефект върху децата. Въпреки това много хора ще изберат на 3 март да си спретнат трапеза вместо съдържателен разговор по темата за свободата, независимостта, себеотстояването, борбата и прочее абстракции, които обаче всеки ден ни застигат дори на съвсем битово ниво.

Нейсе! Всеки има право да разбира и живее живота си както намери за необходимо, не сме се събрали на онлайн масата на Mate Kitchen, за да съдим. Но пък можем да вземе 3 март за повод и да провокираме всички, които са решили да поставят кулинарен фокус и на тази дата, да си припомнят вкуса на българското с няколко традиционни нашенски рецепти.  

Затова сглобихме непретенциозно

„празнично меню“ с 4 традиционни нашенски рецепти

Пърленки със сирене, подредени върху дървена дъска, снимани странично отгоре
Салата от печени чушки с кисело мляко, снимана отстрани

Българска маса без хляб не бива. Не е нужно да е тежка погача, и най-прости пърленки със сирене ще свършат работа. Ако някой ви каже, че няма да яде от тях, лъже. Няма човек, който да остане безразличен към аромата, който се носи, докато се изпичат в тигана. Тесто, в което има масло и сирене, съскащо примамливо от високата температура… После може да си ги поръсите с чубрица или шарена сол. Дори само пърленката стига да се нахрани човек!

На българско има вкус и салатата от печени чушки с кисело мляко. В Троянско й казват бурания. Изпечени червени чушки, полети със сос от цедено кисело мляко, чесън, сол, олио и магданоз. Понякога за разкош й слагат и натрошено сирене. А дали ще я хапнете като предястие, или като основно ястие, зависи от това колко пърленки сте приготвили.

Катино мезе, поднесено в глинена тавичка, снимано отстрани
Две бурканчета с бял крем от цедено кисело мляко

С буранията (не само на 3 март) върви и топлото катино мезе – една от гордостите на Банско и региона. Балансът в тази рецепта е съвършен. Няма нещо, което да е в повече или пък да се натрапва. Гъбите и лукът хем се усещат, хем оставят свинското да изпъкне с целия си натурален вкус. Черният пипер и магданозът само добавят деликатно от себе си вкус и аромат. Месото за вашето катино мезе трябва да е крехко и без много тлъстини, за да не плувне в мазнина ястието. Плешка или врат вършат чудесна работа.   И за финал – крем с цедено кисело мляко и компот от кайсии. Това е гениално лесна рецепта. За нея ви трябват само кофичка цедено кисело мляко, пудра захар, малко прясно мляко, един буркан компот от кайсии, пакетче желатин и точно половин час, за да го приготвите. Чакането да стегне е повече, но си струва.

Честит 3 март!