Понякога се чудим дали сочните череши не са най-хубавите плодове на света. Приятни и освежаващи в края на пролетта, те са най-популярните плодове, доставящи истинска наслада, с които екипът ни преяжда всяка година без задръжки. Освен пресни, можете да им се наслаждавате в консервиран вид, сушени, под формата на черешов сок. Те са наистина изключителни за пайове, кексове и торти.

Има два вида череши: вкусни и много вкусни!

В Европа промишленото производство на череши се осъществява от Пиренейския полуостров на запад до границата с Азия на изток, а на север – до Британските острови и южната част на Скандинавския полуостров. В Америка производителите са в ежегодна конкуренция, когато става дума за големи череши. Дори организират Чери фестивал през месец юли.

У нас такова голямо събитие е Празникът на черешата в Кюстендил, който се провежда всяка година в края на юни. Началото му е поставено през далечната 1896 г.

Там можете да видите и да опитате всякакви по размер, цвят, форма, сладост и дължина на дръжката череши. Няма нужда да казваме, че всички са много вкусни. Особено впечатляващ е щандът на Института по овощарство в града, на който подреждат плодове от над 40 сорта. На щандовете на различните села от региона можете да видите как се приготвя сладко от череши и да опитате вкусни десерти по стари рецепти.  

Ако ме ядеш всеки ден, ще станеш тънка като дръжката ми

Тези малки, но великолепни плодове не само имат приятен вкус, но и са много полезни за здравето. Все повече изследвания сочат, че те имат много високо съдържание на антиоксиданти. Съдържат и редица други важни хранителни вещества, както и почти 20 пъти повече бета-каротин от боровинките. В 100 г череши има около 63 калории, което ги прави повече от идеални за диети. В Кюстендилско обичат да цитират черешата, която казвала на жените: „Ако ме ядеш всеки ден, ще станеш тънка като дръжката ми“.  

Колаж от две изображения: Черешова клонка и кошница с череши

Има други проучвания, които показват, че черешите спомагат за облекчаване на болката от артрит и подагра, както и за намаляване на риска от заразяване с редица сериозни заболявания, включително диабет и рак. Изобилието от антоциани в месото и кожицата на черешите допринася за намаляване на оксидативния стрес, който е основна причина за автоимунните заболявания. Те могат да се включат в борбата за възстановяване на паметта, помагат на съня и се борят с диабета.

Трудно е да се направи кратък списък на здравословните ползи от черешите. Черешовият сок и концентрат дават най-висок резултат с антиоксидантна активност в сравнение с всички други плодове и зеленчуци. Свободните радикали са токсини, които се смята, че са основна причина за много заболявания. Доказано е, че ако се храните с хранителни източници, богати на антиоксиданти като черешите, то организмът ще се справи сам с възникналите здравословни проблеми.

Когато купуваме череши

На пазара се оглеждайте за череши, набрани с дръжките. Не купувайте меки череши и задължително ползвайте кошничка, а не найлонов плик, за да ги отнесете у дома.

Черешите са нетрайни плодове и лесно презряват на стайна температура, затова ви съветваме да ги купувате всеки ден или през ден. Съхранени в хладилник, те могат да издържат 4-5 дни, не повече. Преди консумация ги потопете за половин час в съд със студена вода, за да възвърнат своята свежест.

Видите ли загнили плодове, веднага ги отстранете, защото те бързо „заразяват“ останалите. Измиете ли черешите, ги консумирайте веднага. Ако ги оставите дори за час, ще започнат да гният. В случай че са домашни и се притеснявате, че в тях може да има червейчета, просто ги накиснете във вода за половин час. Червеите ще излязат на повърхността и след това можете да си хапнете плодовете спокойно.   

Ако се налага да транспортирате по-голямо количество череши, ги сложете в касетки, чието дъно сте покрили плътно с орехови листа.

Вкусотии с череши