Пържените тиквички с млечен сос може и да са любима българска рецепта, но това съвсем не е единственият начин за тяхното приготвяне. Сега, когато ги има в изобилие на пазара, расли са на слънце и са най-вкусни, е истински грях да не им се насладим в пълнота. Затова избрахме за вас пет бързи и лесни рецепти с тиквички, с които дори няма да ви се налага да пържите. Има само едно изключение и това са кюфтетата от тиквички със сирене, но тях може да ги направите и във фурната.

Във всяко уважаващо себе си меню трябва да има супа. А какво ще кажете за крем супа от тиквички? Рецептата е икономична – за по-малко от 5 лв. може да нахраните четирима човека. Продуктите пък са прости и няма да имате никакви затруднения с пазаруването.

Нашата крем супа се приготвя лесно и е еднакво вкусна е и топла, и студена.  Освен това е подходяща за хранене на малко дете, ако пропуснете кубчето зеленчуков бульон.

Няма как да минем и без салата.

Много хора ползват за тази цел споменатите вече пържени тиквички с млечен сос, но ние имаме друго предложение. Салата от мариновани тиквички вероятно ще ви прозвучи екзотично, но това е само докато я опитате. Не са сурови, не се притеснявайте! Първо се бланшират за 2-3 минути.

Ако пък държите да опитате сурови тиквички, имайте предвид, че трябва да са съвсем млади.

Между другото, ако смятате това за екзотично, какво ще кажете тогава за туршията от тиквички, която се приготвя във Великотърновско, а и не само!

Кюфтетата от тиквички със сирене ги споменахме в началото. Те са единствената рецепта с пържене в този списък. Кюфтетата стават за по-малко от час, което ги прави чудесно решение за летните вечери. Към списъка с продукти може да добавите и черен пипер, върви чудесно на тиквичките.

Ако досега не сте пробвали пълнени тиквички, а пък и обичате месото, пробвайте пълнените тиквички с кайма. За тях ви трябва малко повече от час, но пък резултатът си заслужава.

В случай че искате нещо постно, имаме за вас не просто вегетариански, а вегански вариант за огретен. Тиквички, моркови, картофи и подходящите подправки, 45 минути и желание е всичко, което ви трябва.

За жалост, все още не можем да ви предложим десерт с тиквички, но обещаваме да коригираме това в най-скоро време.

Ако разполагате с повече тиквички

най-разумното което може да направите с тях, вместо да ги оставите да се развалят, е да ги съхраните за зимата. Така ще можете да разнообразите приятно менюто си и да се насладите на любими летни вкусове.

Замразяването е най-лесният и бърз метод, но при тиквичките има една малка особеност. Ако ги замразите сурови, трябва да знаете, че след размразяване са изключително жилави. И независимо на каква термична обработка ги подлагате и колко дълго, това не се променя. Затова първо трябва задължително да минат през огъня.

Може да замразите тиквичките изпържени, печени на скара или пък бланширани. На зима, когато ги размразявате, това трябва да стане бавно и на ниска температура – също както се размразява бутер тесто.

Добър апетит!