Агнешко за Великден или Гергьовден – задължително!

Много хора може да не се и сетят за агнешко месо през останалото време от годината, но за празника стриктно следват неписаното правило. Защото освен изключително пъстър, красив и изпълнен с вяра и позитивизъм, той е и чудесен повод да се съберем със семейството и да се насладим на прекрасна храна. Къща, пълна с любими хора и ведро настроение. В потъмнялото време, в което живеем, имаме нужда от това повече от всичко друго.

За вкусното агнешко има две основни правила. Да му дадете необходимото време да се сготви, т.е. поне 4 часа, и да ползвате правилните подправки. Ценителите ще кажат, че е нужен и кулинарен опит. Ние ще пък ще акцентираме върху правилната рецепта. И за да има избор, сме подготвили за вас

не една, а 5 рецепти с агнешко месо

Класическо агнешко печено

колаж от две снимки с класическо агнешко печено

“Предпочитам да пека плешка, защото там е най-вкусното и най-крехкото месо на агнето, но бутът също е добро решение”, казва нашият майстор готвач Георги Николов. Обикновено сме свикнали, че на агнешко месо се слага джоджен, но в нашето агнешко печено комбинираме магданоз и прясна мента, която има по-мек и фин вкус.

Агнешко с ароматни картофи

колаж от две снимки с агнешко с ароматни картофи

Специфичното на тази рецепта е, че картофите също се овкусяват, а не се нареждат покрай месото просто за да му правят компания. Стават наистина много ароматни, защото се подправят с мащерка и розмарин.

Не се изкушавайте да ползвате пресни картофи, защото няма да ви се получи. В тях има много вода и вариантите са или да се разпаднат, или да станат като подметка. Във всички случаи няма да ви дадат онзи хубав вкус на добре сготвен картоф с месо, който е поел всички аромати.

Агнешко по хайдушки

колаж от две снимки с агнешко по хайдушки

Историците казват, че всички тези ястия по хайдушки са силно преекспонирани и са по-скоро търговска хитрост, защото хайдутите са се хранели изключително оскъдно и като цяло не са си прекарвали времето в кулинарни пиршества. Склонни сме да му вярваме, но също така знаем, че всичко, което е приготвено по хайдушки, е много вкусно.

Гювеч с агнешко месо, бекон и зелении

колаж от две изображения с гювеч с агнешко месо, бекон и зелении

Агнешко, бекон, много зелен лук и чесън. Към всичко това се добавят нарязани на едро картофи и ястието се пече на тих огън в гювеч, докато остане само на мазнина. Не звучи ли изкусително вкусно!

Ако случайно ви остане неизядено месо

Агнешко със спанак и ориз

колаж от две снимки на агнешко със спанак и ориз

На Великден се прекалява не само с яйцата, но и с агнешкото и затова решихме да споделим с вас рецепта за вкусно агнешко със спанак и ориз. Приготвихме я с печено агнешко, за което условно приемаме, че е останало неизядено на празничния обяд или вечеря. Това може да ви изглежда обикновена манджичка, но изобщо не е така. И това не е само заради месото, а защото вместо вода в нея използваме соса, който се отделил в тавата при печенето на месото. Всички чудесни вкусове и аромати са се събрали в него и съответно отиват в ориза и всъщност оживяват отново. При това положение няма как да се получи обикновено ядене.

За да е пълен разкошът, към вкусното агнешко може да направите и богата чорба и/или дроб сарма.

От нас остава пожеланието за кулинарно вдъхновение и гладни гости, които да не оставят и троха.

Светли празници и да ви е вкусно!