„Баба и дядо гледаха овце и магаре, имаха лозе, нива с тютюн… Работата на село беше съсипваща и безкрайна, но това бяха най-хубавите лета в живота ми. Когато пораснах, много обичах да си отрежа плочка от нашето овче сирене, да си го запека на тиганче и да си налея бяло вино от дядовото лозе. Жена ми казва, че смърди на чорапи, но за мен е най-вкусното нещо на света. Солено, топличко, със загар… Липсва ми днес този вкус и колкото и да се опитвам, не мога да намеря сирене като това на баба – твърдо, плътно и да усещаш дъха на млякото, когато отхапеш. Мога да живея само на сирене и кисело мляко, друго не ми трябва.“

А ние можем да се обзаложим, че ако отворим хладилника във всеки български дом, ще намерим в него

сирене, кашкавал, прясно и кисело мляко, масло и извара

Минимум два млечни продукта присъстват задължително. До такава степен са част от начина ни на хранене, че дори и след години в чужбина, навикът да ги търсим и имаме вкъщи не изчезва. Много наши приятели, които са се подлагали на строги диети, после споделят, че нищо не им е липсвало толкова много, колкото сиренето. Нито месото, нито яйцата, нито хлябът, само сиренето.

Преди епохата на полуфабрикатите и топлите витрини млякото, сиренето и кашкавалът бяха спасението в случай на болезнен глад. Има ли ги тях, винаги ще се измисли нещо набързо и ще си хапнем вкусно – и за закуска, и за предястие, и за основно, и за десерт.

Колаж от три любими бабини рецепти: кашкавалени питки, бъркани яйца и каша със сирене

С тях си правехме и невероятни глезотии като мечка (средичка от бял ръчен хляб, в която е скрито сиренце и всичко е смачкано в юмрук) и пълнена чушка със сирене. Това последното е истински шедьовър, защото се получава само с първите чушки. Тъкмо са се избистрили, даже не са имали време да се налеят, баба влиза в градината, откъсва тази, която по нейна преценка вече има вкус и не бие на трева, забърсва я в престилката, изтърбушва, натъпква плътно със сирене и те пуска да вършееш из махалата. За десерт понякога те възнаграждава с купичка кисело мляко и пълна лъжица от нейното сладко. И понеже е щедра душа, винаги има няколко отворени бурканчета – от вишни, от ягоди, от кайсии, от сливи – да си сложиш от което ти се иска. Как да не я обичаш после!

Помните ли вкуса на

прясното, току-що извадено от тензуха и още неосолено сирене?

А на домашния кашкавал? Кънти ли в ушите ви ритмичният звук от избиването на масло в бутинята, която днес показваме на децата в музеите и обясняваме за какво служи. Само преди 50-60 години тя беше неотменна част от живота на село. Вярваме, че паметта е жива и затова продължаваме вълнуващото пътешествие из вашите вкусни спомени. Благодарим ви, че споделяте с Mate Kitchen вашите емоционални и дълбоко лични вкусни разкази!

лого любими бабини рецепти

Този път се обръщаме към вас с молба да напишете в коментар тук любимите си рецепти с мляко, сирене, кашкавал, масло, извара. Онези вкусни-вкусни ястийца, с които милата ви баба ви избавяше от глада по най-бързия начин. Разкажете ни тяхната история или вашата история с тях. Ние ще ги сготвим и ще направим така, че повече хора да ги опитат и преживеят на свой ред.

Както и досега, ви очакват страхотни награди и много изненади! Най-въздействащите истории ще публикуваме в книгата, която подготвяме.