Да се хванем за зелено – може би най-вкусното пролетно очакване. Ако за едни „листата“ се нещо без никаква кулинарна стойност, за други са цяла вселена от несравними вкусове.

Коприва, лапад, киселец, див чесън, спанак, тученица… Колко много и различни вкуснотии могат да се приготвят с тях! Затова ги и обичаме – и да ги готвим, и да си ги хапваме. А това свежо и сочно зелено е просто неустоимо!

Бързи, простички гозби, до една излезли от бабините тефтери и може би заради това толкова свидни. Всичките имат вкус на детство и на безгрижие. Предлагаме ви

5 от най-любимите ни рецепти в пролетно зелено

Лапад с яйца и сирене, когато искате да е свежо и питателно, но и леко, да има вкус на пролет и да се прави бързо. Рецептата е повече от лесна – зелен лук и лапад в тигана, а след тях яйца и сирене. Това е всичко, а колко е вкусно, ако знаете…

Тиган с лапад с яйца и сирене, сниман отгоре
Две парчета баница с киселец в бяла чиния със син кант, снимани отгоре
Спанак с кисело мляко сервирано в чиния, снимано отгоре

Името на рецептата – спанак с кисело мляко – е само намек за това, което ви очаква, когато гребнете с вилицата. Всъщност в купичката има микс от задушен в масло спанак, кисело мляко, сирене и чесън. И понеже са сурови, всеки от продуктите се смесва с останалите вкусове, но и запазва своята уникалност. На препечена филийка, крекер или пък пухкава питка е просто великолепно.

Да хрупате листа пресен киселец е страхотно освежаващо в пролетните топли дни, но да си направите баница с киселец и сирене е истински гъдел за небцето. „Селска“ глезотия, от бабините простички гозби, направени с „каквото дал Господ“ и именно заради това толкова обичани. С гъст айрян е неустоима – за закуска, за следобедна закуска, че дори и за основно хапване.

Парливо, но вкусно – коприва

Клин чорба от коприва по кюстендилски, за която ни разказа дъщерята на 76-годишната Тинка Константинова от кюстендилското село Раждавица. Инструкциите ѝ бяха категорични – в тенджерата трябва „да има повече зеленище“, тоест копривата да е повечко, а оризът да е само за леко сгъстяване. В противен случай ще се получи яхния. Яйцето и млякото за застройката се разбиват съвсем леко, а когато се наливат в тенджерата, застройката трябва да се пресече и в супата да се виждат парченца белтък.

Копривена клин-чорба в порцеланова купа, заснета отгоре
Омлет с коприва, сниман отблизо

Свежият омлет с коприва е рецепта, която вероятно ще изненада мнозина от вас. Особено онези, които не са почитатели на зеленолистните. На нас ни хареса комбинацията от яйца, сирене и коприва. Получава се бързо и вкусно хапване, с което можете да спасите обяда или вечерята.

Вие ще си изберете коя рецепта да си сготвите. Ние, разбира се, ви препоръчваме всичките. От сега до Великден, докато има зелении и не са започнали да горчат, използвайте всяка възможност да разнообразите менюто си с тях. Нека не забравяме, че те са богати на витамини и желязо, особено първите, в които майката природа е вложила цялата си сила и енергия. Черпете от нейната щедрост!

Приятно готвене и да ви е вкусно!